Rendkívüli

Joe Biden bejelentette, hogy indul a 2024-es elnökválasztáson

Az Európai Filmakadémia megváltoztatja hagyományos díjátadó gálájának időpontját

Az Európai Filmakadémia (EFA) a hagyományos decemberi időpontról a következő év januárjára csúsztatja el díjkiosztó gáláját. A változtatás két év múlva lép életbe: a 38. díjátadót már 2026 januárjában tartják – számolt be róla a deadline.com hollywoodi hírportál kedden.

Az Európai Filmdíjakat odaítélő EFA közleménye szerint az időpont áthelyezése része annak a folyamatnak, amelyben új célokat akarnak kitűzni a szervezet elé, és fel akarják frissíteni a díjátadót is.

Az idei 36. és a jövőre esedékes 37. díjátadót még hagyományosan decemberben rendezik meg. A 38. gálát azonban már 2026 januárjára tűzték ki.

Az EFA a ceremónia áthelyezésével azt akarja elérni, hogy díjainak európai jelöltjei és győztesei nagyobb visszhangot kapjanak a nemzetközi díjszezonban.

Mivel az Európai Filmakadémia a jelöléseit továbbra is november közepén fogja bejelenteni, ezért több idő marad majd a jelölt filmek és alkotók népszerűsítésére is.

Kapcsolódó tartalom

Mike Downey, az Európai Filmakadémia igazgatótanácsának elnöke hangsúlyozta, hogy az európai mozi „az egyik meghatározó kreatív és kulturális erő a globális mozihierarchiában”. Hozzátette: a díjátadó eltolása alapvetően pozitív változást jelent, mert új időpontja a díjszezon szívében helyezi el, ami erősíti szerepét a díjszezonban.

Matthijs Wouter Knol, az EFA vezérigazgatója arra is felhívta a figyelmet, hogy a változással az Európai Filmhónap időtartama ugyancsak meghosszabbodik. A kezdeményezést tavaly indította az EFA. Az első filmhónap, amely 45 országban ünnepelte az európai filmművészetet, november közepétől a díjátadóig tartott.

Az EFA új stratégiájával szeretne világszerte minél több rajongót szerezni az európai filmeknek akár mozikban, akár a streamingplatformokon.

Az Európai Filmdíjak átadása 2026-tól január közepén, tehát a Golden Globe-gála után és az Oscar-jelölési időszak lezárása előtt történik majd.

Az EFA közleménye szerint az időpontváltoztatást egyeztették az amerikai filmakadémiával (AMPAS), a Hollywoodban akkreditált külföldi újságírók szervezetével (HFPA) és a brit filmakadémiával (BAFTA), továbbá számos filmfesztivállal, köztük a Sundance-szel és a Berlinaléval is.

Az Európai Filmdíj 36. díjátadó ünnepségét idén decemberben Berlinben rendezik meg. A filmdíjat 21 kategóriában adják át, többek közt a legjobb európai filmet, rendezőt, operatőrt, forgatókönyvírót, rövidfilmet, dokumentumfilmet, színésznőt és színészt, valamint zeneszerzőt, elsőfilmest és innovatív történetmesélést díjazzák.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még