Baleset

Lesodródott az útról és árokba borult egy busz, többen megsérültek

Rózsa és Sándor nagykanállal eszik az életet

| Szerző: hirado.hu
A rózsás kanalasgém a Magyarországon is honos fehér színű kanalasgém újvilági rokona. A Fővárosi Állat- és Növénykert meglehetősen öreg tojóját Rózsának hívják a színe miatt, a mellé tavaly érkezett hím pedig a Sándor nevet kapta.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben 1912-ben épült, műemléki oltalom alatt álló Fácánházat inkább csak történeti okok miatt hívjuk így, röpdéiben inkább gázlómadarakat és más, szintén érdekes fajokat mutatunk be. Közéjük tartozik a rózsás kanalasgém is.

Kapcsolódó tartalom

Magyarországon is él kanalasgém, de az egy másik faj, fehér tollruhával. A rózsás kanalasgém viszont az Újvilág lakója, elterjedési területe az Egyesült Államok déli államaitól Kubán át egészen Argentínáig és Chile partvidékéig tart. A kanalasgémek a sekély vízben gázolva kutatnak táplálék után, nyitott csőrüket a vízbe mártva, jobbra-balra kaszálva. A csőr maga rendkívül érzékeny, így, ha a kinyitott csőr kávái közé valami táplálék, vízi rovar, puhatestű, kétéltű vagy apróbb hal kerül, automatikusan összezáródik. A kanálszerűen kiszélesedő csőr a zsákmány stabil megfogását segíti.

Kapcsolódó tartalom

Az állatkert két rózsás kanalasgéme közül a tojó már meglehetősen koros, hamarosan betölti tizenhetedik életévét. Színe miatt Rózsának nevezték el. S ha már így hívják, a mellé tavaly érkezett fiatal hím állat a Sándor nevet kapta, felidézve ezzel a híres-hírhedt betyár emlékét, aki amolyan népballadai hősként vált ismertté, s akinek történetei Krúdy Gyulát és Móricz Zsigmondot is megihlették – olvasható az állatkert honlapján. 

(Kiemelt kép forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert)

Ajánljuk még