Gyász

Szívszorító búcsú: Közös sírba temetik a színésszel Tahi Tóth László özvegyét

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A helység kalapácsa című vendégelőadással ünnepelnek Kolozsváron március 15-én

A budapesti Nemzeti Színház és a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház közös produkciója, A helység kalapácsa című vendégelőadás lesz látható március 15-én, szerdán Kolozsváron, Vidnyánszky Attila rendezésében.

Az előadás a Petőfi 200 emlékév keretében, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusával partnerségben érkezik a Kolozsvári Állami Magyar Színházba, a produkciót a stúdióteremben láthatja a közönség – írta az MTI-nek küldött hétfői közleményében a teátrum.

Kapcsolódó tartalom

Emlékeztetnek, hogy A helység kalapácsa Petőfi Sándor első könyve volt, de a költő által hőskölteménynek nevezett mű nem aratott sikert. A komikus eposz ugyanis nemcsak a műfaj paródiája akart lenni, hanem a korszak dagályos és cikornyás költészeti divatját és a nemzetieskedést is gúnyolta, ami az ifjú költőtől „pimasz gesztusnak” tűnhetett a kortársak szemében.

Annál sikeresebb lett később – mutatnak rá –, humorára, iróniájára, a szellemes szószaporítások groteszk képeire és a parádés hexameterek álpatetikus hangvételére egyre kíváncsibb lett a közöség.

A közlemény szerint az előadás a mű „minden bája és humora mellett” a beregszászi társulatról is szól, arról, hogy „a színház kapaszkodó, a túlélés eszköze”.

„Nem hangoljuk át Petőfi művét, de abból indulunk ki, hogy ennek a társulatnak a tagjai a háború miatt most itt ülnek bőröndjeiken, és nem lehetnek otthon. A színen megjelenő Petőfi az Útilevelek kárpátaljai passzusaiból idéz, és hazagondolunk… Játékos, szabad színházat kínálunk, ezzel az előadással csatlakozva a Petőfi-emlékévhez, amelyben a költő születésének 200. évfordulóját ünnepeljük”

– vallják az előadás alkotói.

Petőfi Sándort ifj. Vidnyánszky Attila alakítja. Az előadás rendezője Vidnyánszky Attila, a színpadkép és látvány ifj. Vidnyánszky Attila munkája. Az előadás a BorFolk Zenekar és a Budai Folk Band zenei közreműködésével készült – áll a közleményben.

Kiemelt képünk forrása: MTVA

Ajánljuk még