logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Hét lélegzetelállító nemzeti park Európában, amit mindenkinek látni kell

| Szerző: hirado.hu
1999 óta minden év május 24-én ünneplik az európai nemzeti parkok napját. A hirado.hu a világnap alkalmából összegyűjtötte Európa hét lélegzetelállító nemzeti parkját.

 

1909. május 24-én alakultak meg az első európai nemzeti parkok, egyszerre kilenc Svédországban. Az Europark nevű szövetség kezdeményezésére 1999 óta ennek emlékére minden év május 24-én ünneplik az európai nemzeti parkok napját. A nap a nemzeti parkok és egyéb védett területek célkitűzéseire és jelentőségére kíván ráébreszteni, és igyekszik minél szélesebb társadalmi támogatást szerezni a természetvédelem ügyének.

A hirado.hu a világnap alkalmából összegyűjtötte Európa 7 lélegzetelállító nemzeti parkját.

Szász Svájc Nemzeti Park, Németország

Közép-Európa egyik leglátványosabb, legnépszerűbb idegenforgalmi régiója, a Csehország és Németország határán fekvő Cseh Svájc és Szász Svájc nevű, rendkívül változatos felszínű, különleges sziklaformációiról híres régió. Az Elba vágja ketté e csodás vidéket, jobb partján a cseh és a német oldalon is nemzeti parkokat alakítottak ki, ahol a legszebb, legérdekesebb látványosságok csoportosulnak, de a folyó bal oldalán is számtalan látnivaló várja a látogatókat.

A területnek Svájchoz annyi köze van, hogy a 18. század második felében svájci festőművészek utazgattak erre, és a szülőhazájukra emlékeztető tájat ők nevezték el Szász Svájcnak.

Tóvidék Nemzeti Park, Anglia

Anglia egyik legszebb és legbékésebb úti célja a Lake District National Park. Ahogyan a neve is sugallja, a park számtalan tónak ad otthont, ám a tájat tarkító hegyek is legalább annyira elképesztők, mint a tavai.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Lake District National Park (@lakedistrictnpa) által megosztott bejegyzés

Az idelátogatók élvezhetik a hosszú sétákat a hegyek között és magukba szívhatják az elképesztő látványt

Oulanka Nemzeti Park, Finnország

Az Észak-Finnországban található elképesztő, zöld vidékű Oulanka Nemzeti Park a Sami emberek földjét védi, akik egészen a 17. századig éltek, vadásztak és halásztak a térségben. Manapság, a túrázók végig haladhatnak Finnország legnépszerűbb túraútvonalán, a Karhunkierros-on.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Luontoon.fi (@luontoon.fi) által megosztott bejegyzés

Vatnajökull Nemzeti Park, Izland

A Vatnajökull Nemzeti Parkban tanúi lehetünk a jég és a vulkanikus aktivitás nem mindennapi találkozásának. A park Izland mintegy 14 százalékát foglalja el, így mindenképpen érdemes helyi túravezető segítségét kérni, aki kiigazodik a gleccserek alatt kialakult jégbarlangokban.

Gran Paradiso Nemzeti Park, Olaszország

Ez a térség Olaszország legrégebbi nemzeti parkja. A Graji-alpok közepén elhelyezkedő Gran Paradiso Nemzeti Parkot eredetileg azért hozták létre, hogy megóvják a vadkecskéket az orrvadászoktól, mivel korábban a király állítólagos privát vadászati helye volt.

A túrázás igen népszerű tevékenységnek számít a parkon belül, főleg a Gran Paradiso hegy csúcsát kívánják meghódítani a legtöbben, de olyan alpesi csúcsokra is kilátás nyílik, mint a Mont Blanc és a Matterhorn.

Caldera de Taburiente Nemzeti Park, Kanári-szigetek

A park szíve úgy néz ki, mint egy hatalmas kráter. A Caldera de Taburiente Nemzeti Parkban, a turisták túrázhatnak a hegyekben, valamint magukba szívhatják a zöld völgyek és a távoli, kék óceán lélegzetelállító látványát.

Aggteleki Nemzeti Park, Magyarország

A határon átnyúló barlangrendszer 1995 óta az UNESCO világörökségi listáján is szerepel. Az Aggteleki Nemzeti Park több mint 20 ezer hektáros területen helyezkedik el az Aggteleki-karszton, a Gömör–Tornai-karszt magyarországi részén. A Gömör–Tornai-karszt területén mintegy 1200 barlangot ismernek, ebből 273 Magyarországon, az Aggteleki Nemzeti Park határain belül nyílik, köztük a leghíresebbnek számító Baradla–Domica-barlang is.

Ajánljuk még