Aktuális

Ma fél 10-től Kormányinfó!

Buszmegállóban találták meg a most aukcióra került, még a 16. században ellopott festményt

| Szerző: hirado.hu
Sokkoló áron, 22,3 millió dollárért kelt el a héten egy 16. századi festmény, amelyet egy angol kastélyból loptak el, és később egy buszmegállóban találtak meg.

A Pihenés Egyiptomba menekülés közben című festmény a híres olasz festő, Tiziano korai alkotása, amely Jézust, Máriát és Józsefet ábrázolja, amint Egyiptomban keresnek menedéket.

A 1502 körül készült festmény volt a legmagasabb áron eladott darab az árverésen, és rekordot állított fel Tiziano bármelyik művének eladásai között – közölte a Christie’s aukciósház a héten.

A festményt Bath 4. márkija vásárolta meg még 1878-ban, majd több mint egy évszázadon át családi kastélyának falain lógott. 1995-ben azonban a Pihenés Egyiptomba menekülés közben című képet két másik festménnyel együtt ellopták az ingatlanból.

A festmény hét éven át nem került elő, mígnem 2002-ben Charley Hill, a Scotland Yardnak dolgozó nyomozó egy buszmegállóban meg nem találta egy anonim tippnek köszönhetően.

„A probléma egy híres festmény ellopásával az, hogy semmiképpen sem lehet eladni” – mondta Hill a The Telegraphnak.

A festményt ezután visszaszolgáltatták a márkinak, akinek kastélyában pihent egészen mostanáig. A jelenlegi tulajdonos döntött úgy, hogy eladja a képet, így került az aukciósházhoz.

A festmény 2002-ben 6 millió dollárt ért, vagyis az értéke az elmúlt két évtizedben csaknem megnégyszereződött.

Ajánljuk még