Aktuális

Repülőszerencsétlenségben életét vesztette Malawi alelnöke

Évszázados, világszinten egyedülálló népszokást őriznek az erdélyi Siklódon

| Szerző: hirado.hu
Több generációra nyúlik vissza az erdélyi Siklód királynézó népszokása, amely világszinten egyedülálló módon élteti az évi terményre áldást kérő hagyományt. A hirado.hu saját gyártású Értékek útján című sorozatában megismerhetik, milyen az a régi ünnep, amelyen minden kislány királyné lehet egy napra.

Erdély évszázadok által átformált tájait, varázslatos hagyományait, lenyűgöző építészeti csodáit mutatja be a hirado.hu Értékek útján című saját gyártású, hetente jelentkező videósorozata. A hirado.hu weboldalán és Youtube-csatornáján megtekinthető második epizód Siklódot mutatja be, központjában az újjáéledő hagyomány, a pünkösdi királynézó áll.

„Nem tudja senki mikortól ered, de nagyanyáink azt mesélték, hogy már az ő nagyszüleik is királynéztak. Ez Siklódnak azon népszokása, amelyet ebben a formában világszinten egyedül csak itt művelnek”

– mondta a hirado.hu-nak az eseményről Balázs Dávid, aki több évtizede dolgozik azon, hogy e hagyomány fennmaradjon. A szülők egy nappal korábban feldíszítik a csűrt, amelyet most a művelődési ház jelképez, a gyerekek pedig másnap innen indulnak a mezőre.

„A népszokás a határkerülésre vezethető vissza, amikor a fiatalok körbejárták a mezőket és áldást kértek az évi terményre. Most a népviseletbe öltözve, a királynézés jelképével, pártával a fejükön indulnak el a lányok, énekszóval járják a falut, a legények feladata pedig, hogy megvédjék őket a rablóktól. A siklódi népszokásban azt tartom szépnek, hogy ekkor minden kislány egy napra királyné lehet” – mondta Balázs Dávid a hirado.hu-nak. A videóban a nézők végigkövethetik az egész eseményt.

Képgalériánkat ide kattintva tekinthetik meg!

Az Értékek útján ezen a héten jelentkező harmadik része tovább kalauzolja a nézőket Erdély hagyományain és lenyűgöző tájain.

Megismerhetik a mikházi ferences kolostort, amely egykor a Székelyföld egyik meghatározó szellemi központja, Csíksomlyó mellett legfontosabb ferences rendháza volt. Emellett építészetileg is jelentős, a hagyományos építészeti stílusokba nehezen illeszthető erdélyi építkezés jellemző rá. Gótikus, reneszánsz és barokk elemek egyaránt találhatók a nemrég felújított templomon és rendházon. Mikháza különlegessége, hogy a ferences kolostor előtt állt az első székelykapu is.

A hirado.hu Értékek útján című saját gyártású sorozatának hetente jelentkező epizódjait a hirado.hu weboldalán és Youtube-csatornáján tekinthetik meg.

Array
(
    [replacement] => [galleryreference id="10483076" align="aligncenter"]
    [shortcode] => 
		
		

    [title] => 
    [image] => https://cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/7/2024/05/Siklodi-kiralynezas-05-HPGy-masolat-1024x683.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

Ajánljuk még