Baleset

Frontális karambol történt hajnalban, az útszakaszt teljes szélességében lezárták

Hallgassa vissza – Hazaszótár: Emberanyag

A szerző előadásában hallható a Kossuth Rádióban Demeter Szilárdnak, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatójának A valahol szabadsága – Rendhagyó hazaszótár című kötete alapján készülő jegyzetsorozata. Az Emberanyag című fejezet a Vasárnapi újság június 9-i adásában hangzott el.

Nézz a politikai mesék mögé. Az orosz–ukrán háború arról szól, hogy olyan emberek halnak meg, akik nem akarnak a frontra menni és nem akarják megölni embertársaikat. Minden háborúnak annyi a lényege, hogy olyan emberek halnak meg, akik még élhettek volna.

A háború az árvákról szól, az özvegyekről szól, a gyermekét elveszítő édesanya fájdalmáról szól. Egy gyermek felnevelése legkevesebb tizennyolc év. Az élete kioltása pár másodperc. Ez a különbség a háború és a béke között. Felperzselt városok, tönkretett környezetről, elpusztult örökség marad minden háború után.

Számold ki, mekkora egy bomba ökológiai lábnyoma.

.

A háború pontosan megmutatja, hogy milyen az Úr helyébe lépő „másik isten” is az ember: nem mérlegel, nem ítélkezik, csak vaktában lő. Nem számít, mit tettél egész addigi életedben.

Nem számít, hogy mekkora a hozzáadott értéke mindannak, amit gondolsz, teszel, mondasz. Nem számít, hogy ki vagy, honnan jöttél, semmi nem számít abból, ami az életedet egyszerivé és megismételhetetlenné teszi. Háborúban meghalni nem a te halálod, az a bárki halála.

Joseph Heller minden idők egyik legjobb háborús regényében, A 22-es csapdájában pontosan megfogalmazza,

miről szól a háború: hogy az ember anyag.

Nincs szellem, nincs lélek, nincs a Teremtő képmásaként értékes élet – csak az anyag küzd az anyaggal, az emberi testet föltépi a golyó és a repesz, elégsz a tűzben, kitépi a tüdődet a bomba. Ennyi történik a harctéren.

A háború az isten nélküli emberi ész diadala. Azt mutatja meg, hogy milyen tömegpusztításra alkalmas fegyvereket tudunk gyártani. Ezekkel a fegyverekkel emberek százezrei próbálják kioltani olyan emberek százezreinek életét, akiket nem is látnak, de úgy tudják, hogy amazok meg az ő életükre törnek, hiszen lőnek onnan ide.

A fronton nagyon kevesen akarják ezt. A szerencsésebbje talán túléli. De a majdani remélt békében a hadirokkantból nem a ‘hadi’ az értelemmel bíró, hanem a rokkant. És nincs olyan győzelem, egyik oldalon sem, amely ezt a sok kettétört életet igazolni tudná.

A kiemelt kép illusztráció. Ukrán civilek katonai képzést kapnak a nyugat-ukrajnai Lemberg lőterén (Fotó: MTI/EPA/Mikola Tisz)

Ajánljuk még