Aktuális

Ennyien szavaztak reggel hét óráig

Üzentek a Petőfi Zene Díj idei várományosainak a tavalyi díjazottak

A 2023-ban Petőfi Zenei Díjjal elismert zenészeket az M5 kulturális csatorna Librettó című műsorában kérdezték arról, mit jelent számukra a költőről elnevezett könnyűzenei díj, és mit üzennek az idei díjazottaknak.

A magyar könnyűzenét ünnepli a közmédia június 8-án, szombat este: kilenc kategóriában találnak gazdára a Petőfi Sándorról mintázott aranyszobrok. A Petőfi Zenei Díjátadó előző évben elismert alkotóival az M5 csatorna készített interjúkat a gálát megelőző napokban.

Tavaly Az év zenekara címmel gazdagodott Ismerős Arcok zenekar frontembere, Nyerges Attila úgy fogalmazott a díjátadónak otthont adó A38 Hajó fedélzetén: „Nagyon megtisztelő számunkra a Petőfi Zenei Díj. Tudvalevő, hogy a média sokáig nem kényeztette el a zenekarunkat, ezért rendkívül jólesett nekünk, hogy 25 éves pályánk elismeréseként jutalmaztak vele bennünket.”

Az év férfi előadója múlt évben Csík János Kossuth-díjas zenész, a Csík zenekar alapító tagja, prímása, énekese lett. „A magyar könnyűzenének egy olyan jó díja ez, ami utat mutat a feltörekvő tehetségeknek és kedvet csinál a folytatáshoz a szakmában régóta tevékenykedőknek” – mondta az előadóművész a Petőfi Zene Díjról.

Az év koncertje 2023 címmel a Petőfi 200 – Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák, valamint a Modern Art Orchestra közös koncertjét ismerték el. A díjra fontos szakmai mérföldkőre tekint Ferenczi György, hiszen művészetét alapjaiban határozza meg Petőfi költészete. „Az egyik legnagyobb magyar költőnk Petőfi Sándor. A róla elnevezett zenei díjjal 20 év munkáját ismerték el, a koncerten ennyi idő esszenciáját láthatták beérni a nézők” jegyezte meg Magyarország Érdemes Művésze, Máté Péter-díjas, kétszeres Artisjus-díjas és kétszeres eMeRTon-díjas, Köztársasági Arany Érdemkereszttel kitüntetett zenész.

Magyarország egyik legnépszerűbb jazz-zongoraművésze, az Erkel Ferenc-díjas Sárik Péter Az év hangszeres előadója elismerést vehette át tavaly. Az M5 Librettó című műsorában megosztotta, idén is ott lesz a díjátadón, ám ezúttal fellépőként.

A 2016-ban alapított Petőfi Zenei Díjjal évről évre a magyar könnyűzenei élet meghatározó alakjait ismerik el. A rangos díjátadónak június 8-án ismét az A38 Hajó ad otthont.

Az élő adásnak köszönhetően a nézők és a hallgatóik is részesei lehetnek a zenetörténeti jelentőségű eseménynek.

Petőfi Zenei Díjátadó június 8-án 19:40-től élőben a Dunán, az M2 Petőfi TV-n és a Petőfi Rádióban.

Kiemelt kép forrása: MTVA

Ajánljuk még