Baleset

Frontális karambol történt hajnalban, az útszakaszt teljes szélességében lezárták

Nem akart polipokat operálni a rák elleni küzdelemben új utakat nyitó Nobel-díjas tudós

Egy évvel ezelőtt indította útjára a Kossuth Rádió a Felfedező – a tudomány világáról című műsorában a Nobel-díjas történeteket. A kitüntetett tudósokat, életútjukat és felfedezéseiket bemutató rovat jubileumi adásának vendége Sir Gregory Winter angol biológus volt, aki számos, korábban gyógyíthatatlan betegségre talált ellenszert. Történetéről az interjúkat készítő, a Cambridge-i Egyetem doktorandusz hallgatójának, Stark Klára Aliznak beszélt.

A fehérjék kutatásában elért eredményeikért 2018-ban két amerikai és egy brit tudós, Frances H. Arnold, George P. Smith és Gregory P. Winter kapta a kémiai Nobel-díjat. A minden hónap első csütörtökén a Kossuth Rádió Felfedező című műsorában hallható Nobel-díjas történetek jubileumi, 12. adásának vendége Sir Gregory Winter molekuláris biológus volt.

A mai Ghána területén, az akkor Aranypartként ismert brit gyarmaton nevelkedett tudóst egy óriásteknőssel való találkozása indított el a tudomány útján. Akkor még a mangroveerdőket járva képzelte jövőjét, de később az állatkísérletek elriasztották a tengerbiológia területétől. Édesapja egy ottani egyetemen nyelvészként dolgozott, ő pedig misszionáriusok által vezetett iskolába járt.

„A helyi egyetemről gyakran érkeztek hozzánk kutatók, hogy meséljenek a munkájukról. Egy alkalommal egy tengerbiológus látogatott el hozzánk és magával hozott egy hatalmas teknőst. Lenyűgözött az Aranyparton a kalandos életmód, terepre menni, tengeren, óceánon, mangroveerdők mélyén felkutatni a helyi élőlényeket, majd a laboratóriumban vizsgálni küllemüket, viselkedésüket. Fejembe vettem, hogy én is ilyen tudós, kutató szeretnék lenni. Sejtésem sem volt azokról a kísérletekről, amelyek a szerencsétlen befogott állatokra vártak” – mesélte az angol tudós, akinek biológiai érdeklődése a molekuláris biológia felé terelődött.

„Ebben szerepet játszott egy nyári gyakorlat is. Egy polipot tanítottam számolni, majd a kutatók mindenféle idegsebészeti beavatkozások után megvizsgálták a megszerzett számtani tudás élettani maradványait. A vizsgálat tudományos szempontból roppant érdekes volt, de nyolckarú tanítványom agóniájához asszisztálni szívfacsaró élmény volt. Úgy döntöttem, élő állatok helyett inkább molekulákkal szeretnék kísérletezni.”

Egyetemi évei alatt így polipok operálása helyett „molekula-szabászatba” kezdett és olyan programozott antitesteket hozott létre, amelyek az emberi szervezetben pontosan azt a struktúrát támadják, amely kulcsszerepet játszik egy-egy betegség kialakulásában.

„Az első tumoros beteget sikerrel kezeltük. Csodálatos élmény volt, és kutatói pályámat alapjaiban határozta meg. Ha jól emlékezem, két hónapos túlélés volt a célja annak a végstádiumú, daganatos betegségben szenvedő asszonynak, aki az első humanizált antitest alapú terápiában részesült. Amikor a kezelések után elbeszélgettem vele, és megkérdezte, meggyógyítja-e az új orvosság, őszintén bevallottam, hogy biztos tudásról itt egyelőre nincsen szó. Értékelte a nyíltságomat, bizalommal megkérdezte, hány napot jósolok neki. Hebegtem-habogtam és elmondta az igazságot, hogy nem tudjuk, mert ő az első beteg, akit ilyen antitesttel kezeltek. A módszerben számos betegség leküzdésére láttam lehetőséget, és volt elképzelésem arra is, hogyan készítsük el az első száz százalékosan humán antitestet. Később ezért kaptam a Nobel-díjat”.

Sir Gregory Winter felfedezésének hála számos addig gyógyíthatatlan betegségnek lett ellenszere, forradalmasította az autoimmun betegségek kezelését. Az általa kitalált és kidolgozott technológiával olyan új gyógyszerek és monoklonális ellenanyagok készülhettek, amelyek áttörést hoztak az autoimmun betegségek, például a pikkelysömör, a reuma, vagy a gyulladásos bélbetegségek kezelésében, és nagy előrelépést jelentettek a rák elleni küzdelemben.

A teljes beszélgetés a műsor Médiaklikk-oldalán hallgatható újra.

A Kossuth Rádió Felfedező – a tudomány világáról című műsora részeként minden hónap első csütörtökén 14:32-től Nobel-díjas felfedezések nem mindennapi történeteit ismerhetik meg a hallgatók.

Ajánljuk még