Rendkívüli

Négyen megsebesültek egy utcai lövöldözésben Londonban

Három díjjal is elismerték a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek munkáját

| Szerző: hirado.hu
A hagyományteremtő céllal alapított, első Bartók Zenei Díjátadón többszörösen ünnepelhettek a Magyar Rádió Művészeti Együttesei (MRME) tagjai. Pad Zoltán és Dinyés Soma karvezetők a díjak jelentőségéről beszéltek az M5 kulturális csatorna Librettó című műsorában.

Az év zenekara, Az év hangversenye, Az év életműdíjasa – három díjjal is elismerték a Magyar Rádió Művészeti Együtteseiben résztvevők munkáját a Bartók Rádió Zenei Díjainak átadóünnepségén. A díjátadót a Magyar Rádió Gyermekkórusa nyitotta meg erre az alkalomra készült Bartók-válogatással. Dinyés Soma karvezető az M5 műsorának vendégeként hangsúlyozta, mind kitüntetésnek érzik, hogy megnyithatták az első Bartók Zenei Díjátadó gálaműsorát.

„Több mint öt éve, amióta vezetem a gyerekkórust, az elsődleges célom, hogy lelkesedést ébresszek a gyerekekben, hogy szeressék azokat a műveket, amelyeket előadunk, mert ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a közönség is élvezze a koncertet. A nyitóműsort éppolyan szeretettel adták elő, mint a díjnyertes Hubay művet” – mondta sikerük titkáról a karnagy. A Petőfi bicentenárium alkalmából felelevenített, Az év hangversenye díjjal elismert produkciót, Hubay Jenő Petőfi-szimfóniájának előadását a nemzetközileg elismert karmester, Káli Gábor vezényelte. A koncerten közreműködött Az év zenekara kitüntetésben részesült, tavaly 80 éves jubileumát ünneplő Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, valamint az Énekkara. Pad Zoltán tíz éve vezeti az ország egyik legrangosabb kórusát. A Librettó adásában megjegyezte, bíznak benne, hogy nem kell újabb 100 évet várni arra, hogy újra felhangozzon ez a méltatlanul elfeledett nagyzenekari mű.

Az év életműdíjasa a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának elnök-karmestere, Vásáry Tamás lett. A Magyar Szent István-renddel, Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas zongoraművész, karmester 85 éve van a színpadon.

A Bartók Zenei Díjátadó teljes műsora megtekinthető a Médiaklikken, a Bartók Rádió június 1-jén, szombaton 16:29 órától ismétli meg.

Librettó – hétköznap 18 órától az M5 kulturális csatorna műsorán.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még