Aktuális

Pénztárgépek közé rejtettek 90 ezer doboz cigarettát a csempészek

Eladási rekordot döntött John Lennon 12 húros Hootenanny akusztikus gitárja

Eladási rekordot döntött John Lennon 12 húros Hootenanny akusztikus gitárja, amelyet 2,3 millió fontért (egymilliárd forintért) vásárolt meg telefonos licitáló szerdán, a New York-i Hard Rock Caféban megrendezett árverésen.

Az egykori Beatles együttes eddig aukcióra bocsátott gitárjai közül a Lennon gitárjáért kifizetett összeg új rekordot állított fel.

Lennon a Beatles 1965-ös Help című albumának felvételén, és az azonos című filmben játszott az akusztikus hangszeren, amelyet az utóbbi ötven évben senki sem látott, és a közelmúltban egy ház padlásáról került elő.

A Julien’s Aukciósház kétnapos árverését vezető David Goodman hangsúlyozta, hogy Lennon gitárja nemcsak zenetörténeti jelentősége miatt fontos, hanem azért is, mert a zenész halhatatlan hagyatékának szimbóluma.

A gitár a Beatles együttestől a skót gitároshoz, Gordon Wallerhez került, aki később együttese turnészervezőinek adta. Az évtizedeken át elveszettnek hitt gitárt egy költözés során találták meg, és elárverezése előtt felújították. Értékét 485-647 ezer font (220-295 millió forint) közé becsülték.

Kiemelt kép: John Lennon, Ringo Starr, George Harrison és Paul McCartney, a népszerű Beatles együttes tagjai a Salisbury síkságon, ahol egy klipet forgatnak. (Fotó: MTI/UPI)

Ajánljuk még