Aktuális

Gulácsi Péter további két évig a Lipcse kapuját védi

Tökmag sorbet piros bogyós gyümölcsökkel: megválasztották az idei év fagylaltját

Egy balatonfüredi cukrászda piros bogyós gyümölcsökkel díszített tökmag sorbetje lett az év fagylaltja. A versenyt Kecskeméten tartották, amelyre gyümölcsös és zöldségfagylaltokat, rosttartalmú sorbeteket és hagyományos ízeket is elhoztak a résztvevők – hangzott el az M1 Híradójában.

Kecskeméti mosolygós barack, mámoros marillen és édes fűszeres szilva – csak néhány íz a kecskeméti Év fagylaltja verseny különleges nyalánkságai közül, amelyeket helyben állítottak össze a fagylaltmesterek.

Az első és legeslegfontosabb, az az íz. Egy olyan íz kombináció legyen, ami kellően közkedvelt mindenki számára, ugyanakkor van benne egy kis rafinéria, egy kis csavar. Emellett az állag nagyon fontos, hogy egy kellemes textúrájú fagylalt legyen, ami kellően krémes, amire azt mondjuk, hogy kifogástalan” – magyarázta Somogyi Renáta fagylaltmester.

Rekordszámú, összesen 90 finomsággal neveztek be a versenybe. A cukrászok a legkülönfélébb alapanyagokkal kísérleteztek.

Elég sokféle borssal fűszerezett fagylaltot neveztek be. Az, hogy az olajos magvakból minden van, a diótól, a mogyorón keresztül, a kesudió és a pisztácia sem újdonság már. A magyar gyümölcsök mellett, a juzu (kínai japáncitrom – a szerk.) megjelent több fagylaltnál, de mangót és passiógyümölcsöt is használnak” – mutatott rá Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke.

Az Év fagylaltja verseny győztese idén a balatonfüredi Bergmann cukrászda tökmag sorbetje lett, amelyet pirosbogyós gyümölcsökkel gazdagítottak.

„Fűszert igazából nem használtam, sót raktam a fagylaltba, hogy ellensúlyozzam az édeskés ízét, valamint a savakkal próbáltam ellensúlyozni, és ballanszt adni neki. Tökmagolajat tartalmaz még továbbá a fagylalt, valamint házi készítésű tökmagpürét” – mondta Bergmann Nándor, a Kis Bergmann cukrászda cukrásza.

A kecskeméti helyszín tiszteletére sárgabarack kategóriában is lehetett versenyezni, itt a gyümölcsöt vagy a belőle készült pálinkát kellett felhasználni.

Ajánljuk még