Baleset

Két kamion ütközött az M1-esen, torlódik a forgalom

Életműdíjjal tisztelgett Vásáry Tamás előtt a Bartók Rádió

| Szerző: hirado.hu
Vásáry Tamás nagy hatású munkásságát az első Bartók Rádió Zenei Díjátadón Életműdíjjal ismerték el. A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának elnök-karmestere és tiszteletbeli örökös főzeneigazgatója 85 éve van a színpadon. A Duna Családi kör című műsorának vendégeként mondott köszönetet a díjért.

A Magyar Szent István Renddel kitüntetett, Kossuth-díjas zongoraművész, karmester, Vásáry Tamás vehette át Az év életműdíjasa elismerést a Bartók Rádió Zenei Díj első alkalommal megrendezett díjátadóján a Budapest Music Centerben.

„Nagy adomány az élettől, hogyan olyan foglalkozásom van, ami örömet okoz nekem és másoknak is. (…) Nagyképűség lenne azt mondani, hogy nem számít a visszajelzés vagy a díjak. Ezt az életműdíjat fontosságban előre sorolom, mert a pályámon felmutatott eredményemet ismeri el, ami egy elég hosszú út, mert nyolcéves korom óta koncertezek”

– mondta az egykori Kodály- és Dohnányi-tanítvány.

Vásáry Tamás pályafutása alatt több mint száz zenekarral dolgozott együtt, és 1993-2004 között a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának főzeneigazgatója volt, jelenleg elnök-karmestere. A tavaly 80 éves jubileumát ünneplő zenekart szintén díjazta a Bartók Rádió, Az év zenekara elismerésben részesült, valamint egy másik díjnak is érintettje lett.

Petőfi születésének 200. évfordulója alkalmából a Magyar Rádió Művészeti Együttesei – köztük a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara – a bicentenárium évében ismét előadta a méltatlanul elfeledett, Hubay Jenő által szerzett Petőfi-szimfóniát a Budapest Kongresszusi Központban, amely Az év hangversenye elismerést kapta.

A Bartók Zenei Díjátadót május 25-én a rádióadó 18 órától, a Duna 19:40-től tűzi műsorra, az M5 kulturális csatornán május 26-án, 21 órától látható. Az eseményen fellépett a Magyar Rádió Gyermekkórusa, Magyar Valentin zongoraművész, az In Medias Brass rézfúvós kvintett, a Mikrokozmosz Trió és a Sárik Péter Trió, a Quartetto Speranza és Szepesi János klarinétművész, az esten az idén márciusban elhunyt kétszeres Kossuth- és Prima Primissima díjas zeneszerzőről, Eötvös Péterről is megemlékeztek.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

 

Ajánljuk még