Rendkívüli

Az olimpiai láng ünnepsége alatt akart támadást végrehajtani egy férfi Bordeaux-ban

Első alkalommal adták át a Bartók Rádió Zenei Díjakat

| Szerző: hirado.hu
A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A hazai klasszikus zene kiválóságai tizenegy kategóriában vehettek át elismerést. A Bartók Rádió Zenei Díjátadón a kitüntetések között két külön jazz díjat is átadtak, a Babos jazz előadói díjat és a Vukán György jazz alkotói díjat. A Budapest Music Centerben tartott nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.

Hagyományteremtő szándékkal adta át a Bartók Rádió Magyarország klasszikus zenei művészeinek, együtteseinek a csatorna zenei díjait értékőrző és –teremtő munkásságuk elismeréseképpen. A közszolgálati média küldetésének tekinti a világ magyarságát egyesítő és erősítő tevékenységek elismerését valamennyi területen: évről évre díjazza a könnyűzenei élet nagyságait, a tavaly alapított Dankó Zenei Díjjal a népzene, a magyarnóta, a cigányzene, valamint az operett kiválóságait, az újonnan létrehozott Bartók Rádió Zenei Díjjal pedig a komolyzenei és a jazz szcéna legnagyobb alakjait tünteti ki. A díjakat tizenegy kategóriában, nagyszabású gálaműsor keretében adták át. A közmédia az új, online jazz rádiója, a Szakcsi Rádió elindítása mellett két külön jazz díjjal, a Babos jazz előadói díjjal és a Vukán György jazz alkotói díjjal is ünnepli a műfajt.

Itt volt az ideje, hogy a Petőfi és a Dankó Zenei Díjai után a Bartók Rádió is átadhassa zenei elismeréseit, nagyon örülünk a rangos díj megalapításának. Minden évben olyan zenei műhelyeket, előadó- és alkotóművészeket szeretnénk jutalmazni a komolyzene és a jazz területéről, akikkel nagyon szoros a kapcsolatunk, akiknek a felvételeit rendszeresen sugározzuk, akik gyakran megfordulnak a Bartók Rádió stúdiójában” – mondta Devich Márton, a Bartók Rádió csatornaigazgatója.

Az év hangszeres művésze elismerést Balázs János vehette át. A Kossuth-, Liszt- és Prima díjas zongoraművész, a Cziffra Fesztivál művészeti vezetője, egyetemi docens, érdemes művész, a Virtuózok című klasszikus zenei tehetségkutató zsűritagja 16 éves kora óta rendszeres fellépője a hazai koncertéletnek, és a világ számos rangos hangversenytermében megfordul.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az év zenekara díjat a tavaly 80 éves jubileumát ünneplő Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara kapta. Nyolc évtizedes fennállása alatt számtalan hazai és külföldi hangversennyel, valamint szinte a teljes szimfonikus és oratorikus repertoár rádió-, tv- és CD-felvételeivel vívta ki rangját a nagyzenekarok élmezőnyében. Értékőrző és kultúraápoló tevékenységet végez a magyar kortárs zene népszerűsítésével és rögzítésével.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az év zenei eseménye a Bartók Rádió Zenei Díjátadónak otthont adó Budapest Music Center Ligeti 100 születésnapi koncertsorozata lett. A 2023 májusában a világhírű zeneszerző, Ligeti György emlékére rendezett egyhetes koncertsorozat a nemzetközi és hazai zenei élet kiválóságainak fellépésével valósult meg.

Gőz László, a BMC vezetője, miután átvette az év zenei eseményéért, a BMC Ligeti 100 születésnapi koncertsorozatáért odaítélt díjat a Bartók Rádió Zenei Díjak első alkalommal megrendezett átadásán (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Az Év karmestere díjat Fischer Iván kapta. A Kossuth-díjas karmester a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója, vendégkarmesterként a legrangosabb zenekarokkal dolgozik. Az utóbbi években zeneszerzőként is bemutatkozott művész tavaly a karmesterek nemzetközi toplistáján előkelő helyen szerepelt.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az Év zenei együttese a Fekete-Kovács Kornél, trombitaművész-zeneszerző alapította és vezette Artisjus-díjas Modern Art Orchestra lett. Magyarország leginnovatívabb bigbandjének tagjai a hazai jazz meghatározó alakjai. Az együttes rendszeresen dolgozik nemzetközi és hazai szólistákkal, mások mellett Harcsa Veronikával és Dresch Mihállyal.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az Év zeneszerzője elismerést a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-, Erkel- és Bartók–Pásztory-díjas zeneszerző, zeneoktató, érdemes művész Dubrovay László vette át. A tavaly 80. születésnapját ünneplő zeneszerző szinte valamennyi műfajban alkotott, így operát, táncjátékot, zenekari, kamara-, szólóhangszeres, fúvószenekari, kórus-, illetve elektronikus és komputerzenei műveket is komponált. 1986-ban a Magyar Rádió által adományozott Kritikusok Díját vehette át, 1995-ben EARmusic című művével elnyerte a Magyar Rádió Nívódíját.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az Év énekművészének a kétszeres Fonogram-díjas Harcsa Veronikát választották. Az énekes, dalszerző számos műfaj, mások mellett a hazai jazz-zene meghatározó alkotója és a nemzetközi színtér közkedvelt előadója, valamint a Szakcsi Rádió csatornahangja.

Forrás: Máthé Zoltán

Az év hangversenye Hubay Jenő Petőfi-szimfóniájának előadása lett a Budapest Kongresszusi Központban. Petőfi születésének 200. évfordulója alkalmából a Magyar Rádió Művészeti Együttesei a bicentenárium évében ismét műsorra tűzték a 100 évvel korábban született, azóta méltatlanul elfeledett nagyzenekari művet. Az estet a nemzetközileg elismert karmester, Káli Gábor vezényelte, közreműködött a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, Énekkara, Gyermekkórusa és a Honvéd Férfikar. A címszerepet László Boldizsár énekelte. A művet az 1923-as premier idején az egész magyarság ünnepelte, a Petőfi-megemlékezések között az egyik legjelentősebb esemény volt az új szimfónia előadása.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az Év életműdíjasa kitüntetést Vásáry Tamás kapta. A Magyar Szent István-renddel, Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas zongoraművész, karmester tavaly ünnepelte 90. születésnapját. A világhírű művész köszöntésére szervezett koncerten a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara élén Beethoven 9. szimfóniáját dirigálta. A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának elnök-karmestere és tiszteletbeli örökös főzeneigazgatója immár 85 éve van a színpadon.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Babos jazz előadói díjban Ráduly Mihály részesült, a Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett szaxofonművész a progresszív rockot játszó Syrius zenészeként ismert. Az elismeréssel a Bartók Rádió a Liszt Ferenc- és eMeRTon-díjas dzsesszgitáros, Babos Gyula előtt tiszteleg, aki nemcsak gitárosként, hanem mint alkotóművész, zenekarvezető, és pedagógus is nagy hatású alakja volt a magyar zenei életnek.

Ráduly Mihály szaxofonos, miután átvette a Babos jazz előadói díjat a Bartók Rádió Zenei Díjak első alkalommal megrendezett átadásán (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A Vukán György jazz alkotói díjat Binder Károly Erkel Ferenc-díjas, Artisjus Könnyűzeneszerzői Életműdíjas zongoraművész, tanszék-vezető egyetemi tanár, zeneszerző, muzsikus vehette át. A díjazott a jazz mellett a kortárs zenében és a népzenében is jártas, és mintegy félszáz színházi, televíziós és filmzene is fűződik a nevéhez. Az elismeréssel a Bartók Rádió Vukán György Erkel-díjas zeneszerzőnek, zongoraművésznek, a Szomszédok című teleregény legendás főcímzenéje zongoraszólamát játszó zenészének állít emléket.

Az eseményen fellépett a Magyar Rádió Gyermekkórusa, Magyar Valentin zongoraművész, az In Medias Brass rézfúvós kvintett, a Mikrokozmosz Trió és a Sárik Péter Trió, a Quartetto Speranza és Szepesi János klarinétművész, az esten az idén márciusban elhunyt kétszeres Kossuth- és Prima Primissima díjas zeneszerzőről, Eötvös Péterről is megemlékeztek.

Bartók Rádió Zenei Díjátadó – május 25-én 18 órakor a Bartók Rádióban, 19:40-től a Dunán, és május 26-án 21 órától az M5 kulturális csatornán.

Kiemelt kép forrása: MTI/Szigetváry Zsolt

Ajánljuk még