Aktuális

Választás 2024: Az EP és az önkormányzati választást is a Fidesz nyerte, a főpolgármester-választás szavazatait újraszámlálhatják

Hallgassa vissza – Hazaszótár: Transzmese

A szerző előadásában hallható a Kossuth Rádióban Demeter Szilárdnak, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatójának A valahol szabadsága – Rendhagyó hazaszótár című kötete alapján készülő jegyzetsorozata. A Transzmese című fejezet a Vasárnapi újság május 19-i adásában hangzott el. 

Eccer vót, hol nem vót, az Oscar-díjon innen, de a Grammyn már túl, történt, hogy Csíksomlyó felett megjelent egy szivárvány. Na de az olyan szivárványos szivárvány vót, hogy csodájára gyűlt a világ. 

Mindenféle helikopáterekkel köröztek a tévések, filmezték jobbról, filmezték balról, olyik is akadt, amék felébe akart repülni, a pilótának úgy kellett leütni az operatőrt, annyit mind macerálta. 

Nézték a gyülekező székelyek is a szivárványt, de csak akkor kezdték el vakarni a fejüket, amikor a rengeteg újságíró elé odasétált P. Boróka kézenfogva P. Ritával. 

.

Aszongya Boróka: 

– Szögezzük le, hogy ez nem egy székely szivárvány. 

– De nem is magyar – ingatta a fejét Rita. Majd mindketten kórusban hozzátették: – Ezért is Orbán a hibás.  

Erre a végszóra érkezett P. Marci, gyorsan kerített három széket, egy asztalt és egy bőrdzsekit, leültette Borókát és Ritát, majd szokásához híven kérdezni merészelt: 

– Nem gondoljátok, hogy a Jóisten így áll az LMBTQMZ/X-közösség jogai mellett? 

– Ha hinnék Istenben, akkor ezt gondolnám. De az biztos, hogy a román nemzeti színek élénkebbek, mint a magyarok, és ez valamit jelent – ingatta a fejét Boróka. 

– Én progresszív teológus vagyok, tehát azt gondolom, hogy a szivárvány egy isteni állásfoglalás az LMBTQMZ/X-közösség mellett – bólintott Rita. 

Na, lett erre nagy riadalom a nemzetközi újságírók között, gyorsan belemondták a kamerába, megírták, kiikszelték, hogy Perintfalvi Boróka bukaresti szabadságharcos civil, független jogvédő is megerősítette, hogy a Jóisten üzent Orbánnak, hogy elég már a gyűlölet politikájából. 

Még ki se kerültek a cikkek, megérkezett P. Péter is a stábjával. Seperc alatt megalapították a Szivárvány Magánklinikát, a gyülekező csángóknak, székelyeknek és magyaroknak két lehetőséget kínáltak fel jó pénzért: vagy gyalog, vagy autóval, de átmennek a szivárvány alatt. Aki gyalog megy, az nemet vált, aki autóval, annak kisebb lesz a kocsija. 

– És aki nem megy át a szivárvány alatt, azt a Tóni fizeti – dörögte P. Péter messianisztikusan a Facebookon élőzött sajtótájékoztatóján. 

A nagy lárma miatt a kegytemplomtól lesétált egy idős szerzetes, Boróka és Rita azon nyomban harcos jogvédő üzemmódba váltva letámadták az öreget: 

– Maga pedofil? – kérdezte habzó szájjal Rita. – Mert ha nem az, akkor látens homoszexuális! – rikkantotta. 

Boróka románul kérdezte az öreget, hogy mit szól az illegális migránsokkal szembeni kegyetlenkedéshez, és hogy ez európaiság jegyében mikor fog már végre müezzin szólni a csíksomlyói Nyeregben… 

Az öreg szerzetes megvárta, amíg egy kicsit elcsendesednek Borókáék meg a nemzetközi újságírók, majd így szólt: 

– Nagyon szépen kérem Önöket, hogy nyissanak egy kis utat. Érkeznek a keresztalják a búcsúra, engedjék fel a híveket. Legyenek szívesek.. 

– Na de mit szól a szivárványhoz? – kiáltotta az újságírók tömege. 

Az öreg megfordult, felpillantott az égre: 

– Szép – mondta. – Az Úr megújítja a szövetségét a derék katolikusaival. Ez nálunkfelé minden évben megtörténik – somolyodott el, azzal visszaballagott a templomhoz. A keresztalják meg imádkozva nekiindultak a stációknak. 

A kiemelt képünk illusztráció. (Fotó: Shutterstock)

Ajánljuk még