Megrázó

Halálra vertek egy 17 éves fiút Rétközberencsen

A Duna mutatta be a Magyar Kultúráért díjas népdalénekes legújabb klipjét  

| Szerző: hirado.hu
Kovács Nóri énekes, dalszerző új, De szeretném a világot című autentikus népdalfeldolgozását mutatta be a Duna Önök kérték című műsora. A széki, 88. születésnapját ünneplő Kovács Józseftől származó népdal egy régre nyúló ismeretség legújabb közös produktuma.

Kovács Nóri dalaiban együtt él és sikeres szimbiózist alkot a tradicionális, a populáris és a klasszikus zene. A nép- és világzene műfajának ismert előadója – akinek munkásságát 2016-ban a magyar állam nemzeti értékké nyilvánította – új dalához forgatott klipjét hozta el az Önök kérték nézőinek. A dal előadója Bényi Ildikónak arról is beszélt, honnan meríti zenei ötleteit.

 „Majdnem húsz évvel ezelőtt jártam először Széken népdalokat gyűjteni. Ott ismerkedtem meg Kovács Józseffel, Józsi bácsival. Kiültünk a kertbe és elkezdte fújni a nótákat. Egy népdalnak sok olyan változata van, amely még felfedezésre vár, ezeket kutatom. Józsi bácsitól sem gyűjtött még előttem senki népdalokat, először én készítettem vele felvételeket” – mesélte a műsorban Kovács Nóri.

A széki Kovács Józseffel már készült korábban egy közös dala, a Szerelem, szerelem.

„Nem lehetett tudni, milyen reakciót vált ki belőle egy autentikus népdal populáris feldolgozása. Ám mikor megmutattam neki a felvételt, közös éneklésünket, Józsi bácsi elmorzsolt egy könnycseppet és azt mondta, annyira összeillik a hangunk, hogy több nótát kellene csinálnunk.”

Kovács Nóri akkori ígéretet beváltva, egy újabb dalt készített a széki népdalénekessel, az ehhez forgatott klip premierjét hozta el a Duna műsorába. A bemutatás dátuma sem véletlen, hiszen május 15-én ünnepli 88. születésnapját Józsi bácsi.

A teljes beszélgetés és benne a De szeretném a világot című nóta klipje az Önök kérték Médiaklikk-oldalán tekinthető meg.

Önök kérték – minden hétköznap 15:30-kor, Zenés Önök kérték vasárnap 17 órakor, Bényi Ildikóval a Dunán.

Ajánljuk még