Aktuális

Varázsoljatok valami szépet! Így néz ki Marco Rossi Eb-kerete

A közmédia műsorvezetője Jókai Mórnak köszönheti nevét

Morvai Noéminek, az M5 kulturális csatorna műsorvezetőjének tulajdonképpen Jókai Mór a keresztapja. Az arany ember című művének egyik szereplője után kapta nevét – derült ki a közmédia Névjegyek című műsorában.

A Noémi keresztnév eredete a Biblia idejébe repít vissza. Az alapjául szolgáló héber „no’em” szó jelentése kellemes, kedves. Átvitt értelemben megszólítás is lehet, mint gyönyörűség és szépség. A keresztnév népszerűségéhez nagyban hozzájárult Jókai Mór Az arany ember című regénye, amelynek Noémi az egyik szereplője, a szelídség megtestesülése. A név eredetéről a Névjegyek házigazdájától, Pölcz Ádám nyelvésztől és az M5 kulturális csatorna műsorvezetőjétől tudhattak meg további érdekességeket a nézők. Morvai Noémi névadásában is szerepet játszott az említett Jókai-mű.

„Édesapám az 1962-es Gertler Viktor rendező féle Jókai-adaptációban fülig szerelmes lett Pécsi Ildikóba, aki Noémit játszotta. Állítása szerint onnantól kezdve tudta, ha neki egyszer lánya lesz, biztos, hogy a Noémi nevet viseli majd” – mesélte Morvai Noémi, hozzátéve: büszke arra, hogy tulajdonképpen Jókai Mór a „keresztapja”. A Névjegyekben a műsorvezető édesapjáról nemcsak a névadás kapcsán beszélt, hanem arról, milyen sok szeretetet és támogatást kapott tőle. „A keresztnevem nekem mindig az apukám által táplált önbizalmat adta” – mondta, kiemelve, mindig szerette hangzását is.

A teljes adás megtekinthető a Médiaklikk Névjegyek aloldalán, amelyen elérhetők a korábbi epizódok is.

Névjegyek – hétköznap 18:40-től a Dunán, és változó időpontokban az M5 kulturális csatornán.

Ajánljuk még