Aktuális

Három ember meghalt és több százan megsebesültek az új-kaledóniai zavargásokban

A BTM visszaadta a Budapesten előkerült kolozsborsai görögkatolikus harangot

A Budapesti Történeti Múzeum (BTM) visszaszolgáltatta jogos tulajdonosának a Budapest XII. kerületében régészeti ásatáson előkerült kolozsborsai görögkatolikus harangot – közölte a múzeum kedden.

A BTM közleményében felidézték, hogy a múzeum munkatársai tavaly decemberben végeztek régészeti megfigyelést Budapesten, a XII. kerületben, az Aba utca és a Szabolcs utca sarkán fekvő, egykori honvédségi területen, mivel a környéken több ismert őskori lelőhely is fekszik.

Ennek során a harang a régi honvédségi raktárépület elbontása közben, a padlószint alól került elő.

A BTM munkatársai gondoskodtak a régészeti lelet elszállításáról és megtisztításáról.

A hozzávetőleg 150 kilogramm tömegű lelet átvizsgálása után fény derült a harang születésének körülményeire, és így származási helyére is. A harangon olvasható szöveg szerint a kolozsborsai görögkatolikus közösség híveinek adományaiból finanszírozták.

A harang 1920-as évekbeli születésében közreműködött Ioan Bochis atya és Ioan Gaciu főgondnok, valamint a kolozsvári öntöde részéről Pavel Lengyel – írták a közleményben, amely szerint a kolozsborsai görögkatolikus templomból származó harang a II. világháború zűrzavaros időszakában került Budapestre.

A harang ünnepélyes átadására hétfőn került sor a BTM Aquincumi Múzeumban.

A közleményben idézik Csorba László főigazgatót, aki köszöntőjében egyebek mellett arról beszélt: a tárgyak képesek arra is, hogy emberi érzelmeket és kapcsolatokat szimbolizáljanak. Mint fogalmazott, „ez a gyönyörű harang is érzelmeket hordoz, egy közösség érzelmeit […] olyan speciális tárgy, amelynek roppant erős a közösséget szimbolizáló és összetartó hatása”.

Vákár István Valentin, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke köszöntőjében azt kívánta a kolozsborsai hitközösségnek, hogy a harang visszajutása egyúttal szimbolizálja a közösség újjászületését is. Az ünnepségen köszöntőt mondott Gheorghe Marius Muresan, a Kolozsborsai Görögkatolikus Egyház plébánosa is, aki elmondta, hogy a harang a templom udvarába költözik és „a nép harangja lesz”.

Kiemelt kép: a budapesti ásatás során előkerült kolozsborsai görögkatolikus templomból származó, 1920-ban öntött harang ünnepélyes átadásán a BTM Aquincumi Múzeumban (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

Ajánljuk még