Legfrissebb

Szijjártó Péter bejelentette, Magyarországra hozza az első európai elektromosautó gyárát a BYD

Arany Oroszlán-életműdíjat kap a Holt költők társasága és a Truman Show rendezője

Peter Weir ausztrál filmrendező és forgatókönyvíró pályafutását Arany Oroszlán-életműdíjjal ismeri el a 81. velencei filmfesztivál – közölték csütörtökön a filmmustra szervezői.

A Velencei Nemzetközi Filmfesztivál és annak Arany Oroszlán-életműdíja a mesterségünk kultúrájának fontos része” – mondott köszönetet a Holt költők társasága és a Truman Show rendezője.

Kapcsolódó tartalom

A 79 éves filmes hozzátette: megtiszteltetés számára, hogy rendezőként nyerte el ezt a jelentős elismerést.

A hat Oscarra jelölt Weir nevéhez olyan filmek fűződnek, mint a Gallipoli, A kis szemtanú, a Zöld kártya vagy a Kapitány és katona: A világ túlsó oldalán. A rendezőt 2023-ban tiszteletbeli Oscar-díjjal tüntette ki az amerikai filmakadémia.

Alberto Barbera, a velencei filmfesztivál igazgatója a filmmustra honlapján közölt méltatásában kiemelte, hogy Weir negyven év alatt 13 filmet rendezett, de ezekkel biztosította helyét a modern filmművészet élvonalában. A hetvenes években jelentős szerepet játszott az ausztrál filmművészet újjászületésében, a Gallipoli és A veszélyes élet éve című alkotásai pedig megnyitották előtte Hollywood kapuját – idézte fel.

Kapcsolódó tartalom

A 81. Velencei Nemzetközi Filmfesztivált augusztus 28. és szeptember 7. között rendezik meg.

A kiemelt kép illusztráció. 

Ajánljuk még