Baleset

Több autó ütközött össze, lezárták a főutat

Bemutatták, kik zsűriznek idén Cannes-ban

Bemutatták hétfőn a 77. cannes-i filmfesztivál versenyprogramjának nemzetközi zsűrijét a szervezők: az Arany Pálma-díjról döntő kilenctagú testületbe színészeket, rendezőket és forgatókönyvírókat hívtak meg.

Közöttük lesz Martin Scorsese Megfojtott virágok című filmjének Oscar-jelölt őslakos színésznője, Lily Gladstone, Eva Green és Omar Sy francia színészek, Pierfrancesco Favino olasz színész, Nadine Labaki libanoni rendező, Ebru Ceylan török forgatókönyvíró, valamint a 2018-ban a Bolti tolvajok című filmjéért az Arany Pálma-díjat elnyerő Koreeda Hirokazu japán filmrendező és az Oscar-jelölt A hó társadalma rendezője, a spanyol Juan Antonio Bayona.

Kapcsolódó tartalom

A szervezők már korábban nyilvánosságra hozták, hogy a nemzetközi zsűrit az amerikai Greta Gerwig, a Lady Bird és a Barbie rendezője vezeti.

A versenyprogramban 22 alkotás szerepel, köztük Francis Ford Coppola legújabb alkotása, az Adam Driver és Forest Whitaker főszereplésével készült Megalopolis című sci-fi, a kanadai David Cronenberg The Shrouds (A leplek) című thrillere, Jórgosz Lánthimosz Kinds of Kindness című új filmje és az Oscar-díjas Michel Hazanavicius holokauszt témájú animációs filmje.

A 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivált május 14. és 25. között rendezik meg.

Kapcsolódó tartalom

A cannes-i filmfesztivál idei plakátja az 1998-ban elhunyt Kuroszava Akira legendás japán filmrendező előtt tiszteleg az Augusztusi rapszódia című filmjéből vett jelenettel. A képen egy család ül és néz a távolba, s a kamera hátulról mutatja őket.

Az Augusztusi rapszódia versenyen kívül debütált Cannes-ban 1991-ben. A filmben a Nagaszakira 1945. augusztus 9-én ledobott atombomba pusztítását túlélő nagymama adja át unokáinak évtizedekkel később a szeretetbe és a tisztességbe vetett hitét, amely megvédhet a háborútól.

A fesztivál szerint Kuroszava filmje „emlékeztet minket rá, hogy milyen fontos az együttlét, és az, hogy mindenben harmóniára törekedjünk”.

Egy törékeny világban, amely folyamatosan megkérdőjelezi a másságot, a cannes-i filmfesztivál ismét megerősíti a meggyőződését: a mozi a kifejezés és megosztás univerzális menedéke” – idézte a Deadline.com a szervezőket.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még