Aktuális

Fegyvert rántott a tanuló, az iskola előtt lőtte le társát

András Ferenc filmrendezőre emlékezik a közmédia

| Szerző: hirado.hu
A csütörtökön elhunyt András Ferencre emlékezik műsoraival a közmédia. A Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze emléke előtt az M5 kulturális csatorna csütörtök és péntek este filmekkel, a Kossuth Rádió Nagyok című portréműsora egy vele készített korábbi beszélgetéssel tiszteleg.

András Ferenc életében mindvégig jelentős szerepet játszott a film és a televízió. A 81 éves korában elhunyt rendező munkásságát ikonikus filmek, mint a Veri az ördög a feleségét, a Dögkeselyű, A nagy generáció, továbbá nemzetközi filmdíjak jellemzik.

A korszak legnagyobb rendezőivel működött együtt, produceri tevékenysége mellett meghatározó szerepet vállalt a szinkronszakma alakításában,

valamint a Duna Televízió szinkronműhelyének korszakos vezetője volt.

Kapcsolódó tartalom

Az M5 kulturális csatorna műsorán 19 órától a Magyar Művészeti Akadémia, a Rendező és holdvilág – András Ferenc rendező című portréfilmje látható. Április 26-án szintén az M5 műsorán 21 órától a Veri az ördög a feleségét című magyar filmvígjátékot vetítik Pécsi Ildikó, Pásztor Erzsi és Szabó Lajos főszereplésével.

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett rendező emléke előtt tiszteleg a Kossuth Rádió egy korábbi, vele készített beszélgetéssel. A Nagyok című portréműsort 19:30-tól hallhatják.

Kiemelt kép: András Ferenc filmrendező 2021-ben (fotó: MTI/Cseke Csilla)

Ajánljuk még