Rendkívüli

Támadás ért egy iraki katonai támaszpontot

Szenes Iván életfilozófiájáról mesélt lánya

| Szerző: hirado.hu
A dalba öntött költészet megtestesítőjének is nevezett Szenes Iván saját sorait megfogadva úgy élt, mintha sohase hagyná abba. A 100 évvel ezelőtt született, Magyarország legtöbbet játszott szerzőjére lánya, Szenes Andrea emlékezett a Librettóban.

Idén lenne 100 éves Szenes Iván, hagyatékát ápoló lánya, Szenes Andrea az M5 kulturális csatorna Librettó című műsorában beszélt édesapja tiszteletére meghirdetett „Szenes Iván 100” emlékévről, és idézte fel alakját. Szenes Andrea elmondta, édesapja költő szeretett volna lenni, slágereket írni a második világháború után kezdett.

„Több mint kétezer dal, kétszáz színdarab, tucatnyi film és számos sikeres televíziós műsor fűződik a nevéhez. Viccesen mindig azt mondta, hogy ő nyerte meg a legtöbb táncdalfesztivál első díját. Fiatalon kezdett alkotni, mindössze hatéves volt, amikor megírta első versét édesanyjához. Édesapját 11 évesen vesztette el, ettől kezdve élete végéig alkotott”

– mondta, hozzátéve, hogy Szenes Iván szinte sohasem nyaralt, mindig dolgozott. „Imádta az ócskapiacokat, járta őket és vásárolgatott, de fejben még ekkor is dolgozott. Úgy élt, mint ahogy a születésnapi dalában írta, »mintha sohase hagynád abba«. Halála előtt három héttel még közönség előtt játszott”.

Szenes Andrea felidézte édesapja szavait, aki sikere titkáról szerényen azt gondolta, ő csak egy az itt élő magyarok közül, kicsit több verssel, zenei készséggel megáldva. „A legbüszkébb talán arra volt, hogy sok évtizeden keresztül az ország legtöbbet játszott szerzője lehetett”. A teljes beszélgetés újranézhető a Librettó Médiaklikk-oldalán.

Kapcsolódó tartalom

A Szenes-emlékévhez a közmédia csatornái is csatlakoznak, műsoraikban felidézve a 100 éve született érdemes művész munkásságát.

Librettó – hétköznap 18 órától az M5 kulturális csatorna műsorán.

Ajánljuk még