Aktuális

A helyszínről jelentjük: nagy a feszültség a rzeszów-jasionka-i katonai légibázis környékén

Nagy Feró: Én Azahriah-t nem tekintem konkurenciának

| Szerző: Kismarty Anna
„Ez a rendszer úgy működött, hogy sokkal többet tudtak rólam, mint én magamról” – így jellemezte a hirado.hu-nak Nagy Feró, a Beatrice frontembere a rendszerváltás előtti korszakot, az úgynevezett „puha diktatúrát”. Az énekes rövid, frappáns válaszai mögött felsejlik egy olyan művész karaktere, akinek mindenről – többek között, politikáról, kultúráról – világos, letisztult véleménye van, amelyet nem rejt véka alá.

– Önt mindig is érdekelte a politika, véleményét soha nem rejtette véka alá. Mit gondol Magyar Péterről? 

– Szerintem eleve elhibázott dolog, amit ő csinál. Nekünk jobboldaliaknak nem tud ártani, úgy érzem, baloldalról szedte össze a csalódott szavazókat.

Kapcsolódó tartalom

– Miből gondolja, hogy a jobboldalról nem tud elvenni voksokat?

– Egy komoly, nemzeti érzelemmel rendelkező szavazótól nem tud elvenni voksokat Magyar Péter. Ő rájátszik arra, hogy jobboldali, de minden üzenete a baloldalé. Ügyesen csinálja, csomó embert meg tud téveszteni.

Az énekes nagy állatbarát, két kutyája is van (Fotó: hirado.hu/Horváth Péter Gyula)

– Bár ön az agglomerációban él, de mégis közel Budapesthez, így lehet véleménye a főpolgármester-választásról. Vitézy, Karácsony vagy Szentkirályi? Ki lenne a favorit?

Karácsony semmiképpen. Szentkirályi Alexandrára szavaznék, de nem vetem el Vitézyt sem. De alapvetően Alexandra.

Kapcsolódó tartalom

– Evezzünk át egy kicsit szakmai vizekre! Jön a fesztiválszezon. Hol fognak fellépni a nyáron?

– Annyi koncert nincs sajnos, mint régen. Nagyon érdekes, hogy sokszor megyünk játszani a külhoni magyaroknak, Erdélybe, Felvidékre, Délvidékre.

– Nemrégiben két tag – köztük a fia is – kilépett a Beatricéből. Mekkora változást jelent ez a zenekar életében?

– Hálás vagyok nekik. Szeretem őket, mert az egyik a gyerekem, a másik barátom. De én vagyok a Beatrice, ahogy Pataky Attila az Edda.

Kapcsolódó tartalom

– Említette, lesz új album? Miről?

– Arról szól, hogy a rock ’n’ roll feltámadt. Én azt próbálom bebizonyítani – amikor a rapperek felesznek bennünket –, hogy egy kisebb koncerttermet meg tudunk tölteni. Mi retró zenekar vagyunk. Én Azahriah-t nem tekintem konkurenciának, mivel olyat adott elő, amit mi nem tudtunk kitalálni. Tehetség nélkül nem lehet megtölteni egy stadiont.

„Sokszor megyünk játszani a külhoni magyaroknak, Erdélybe, Felvidékre, Délvidékre” (Fotó: hirado.hu/Horváth Péter Gyula)

– A rockzene a lázadásról szól, de ma már mindent szabad, alig vannak fékek. Miért érdemes lázadni, mit üzen a fiataloknak?

– Semmi nincs rendben ezzel a világgal. Most nem a magyar rendszerrel van bajom, hanem az európai rendszerrel. Olyan törvények jönnek, amihez a többségnek semmi köze. Nem véletlenül mondtam ezelőtt egy évvel, hogy nem kilépni kell az Európai Unióból, hanem elfoglalni Brüsszelt. Brüsszel mindenbe beleszól. Régen, ha kimentél Németországba, akkor rend volt. A volt német tanárom azt mondta, ha kimész Németországba, akkor a padlóról eheted fel a kását, annyira tiszta. Most Berlin a világ egyik legnagyobb mocska.

– Arra céloz, hogy a kapitalizmus olyan mint a szocializmus?  

– Most, hogy így benne élünk a kapitalizmusban, gondolkodom, hogy nem kellett volna áthozni-e pár dolgot a szocializmusból, ami akkor nem fért bele. A mai kapitalizmus saját magába sem fér bele, ezért kell lázadni ellene. Amikor olyan alapvető dolgok szétverése folyik, mint, hogy a nő az nő, a férfi pedig férfi, akkor azt érzem, mindez nekem már sok.

Kapcsolódó tartalom

 – A Beatrice anno a szocializmusban a megtűrt zenekarok közé tartozott. Miért hagyták fentről, hogy mégis működjön a zenekar?

– Alapvetően a rendszernek volt baja velem, nem nekem velük.  Például az „ideiglenesen ihaj-csuhaj” kifejezésért egy napig vallattak a rendőrök. Mivel a hatalom szerint az „ideiglenes” szó az állomásozó szovjet csapatokra volt értendő. Ezért vallattak rendőrök.

– Önt próbálták beszervezni?

– Engem, hogyne. Berendelt az „Agócs elvtárs”, hogy szeretne velem beszélni. Két fiatal nyomozó elkezdett velem beszélgetni, hogy tudják a koncertfelvételeimről, hogy vannak fiatalok, akik kábítószereznek. Figyelni kellett volna őket.

„Amikor olyan alapvető dolgok szétverése folyik, mint, hogy a nő az nő, a férfi pedig férfi, akkor azt érzem, mindez nekem már sok” (Fotó: hirado.hu/Horváth Péter Gyula)

– Mi csináltak volna ezekkel a fiatalokkal?

– Ki tudja? Ez a rendszer úgy működött, hogy sokkal többet tudtak rólam, mint én magamról. Tudtak róla, melyik csajjal mikor voltam. Most bekapcsolod a Facebookot, és mindent tudsz.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még