Megrázó

Késes támadó sebesített meg gyerekeket egy kelet-franciaországi iskola közelében

Eötvös Péter emlékére: Valuska operapremier az M5 kulturális csatornán

Eötvös Péter egyik meghatározó alkotását, a Valuska című operát tűzi műsorra április 18-án az M5, tisztelegve a 80 éves korában elhunyt, Szent István-renddel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, karmester, zenepedagógus, napjaink legismertebb kortárs magyar komponistája előtt.

Az M5 kulturális csatorna április 18-án 21 órakor operapremierrel tiszteleg a 20. és a 21. század ünnepelt kortárs zeneköltő előtt. Eötvös Péter a klasszikus és modern stílusok egyedülálló ötvözésével hozott létre új zenei koncepciót az opera világában. A zeneszerző mesterien vezeti a hallgatót egy ismeretlen, mégis ismerős kisvárosba, ahol a címszereplő, Valuska János egy manipulációval és képmutatással teli helyen próbál boldogságot találni.

(Fotó: MTVA)

Az opera helyszínéül szolgáló városkában, egy közelgő szerencsétlenség árnyéka vetül a lakókra. Eötvös Péter zenei zsenialitása Witold Gombrowicz azonos című regényének mondanivalójával fonódik össze ebben a nem mindennapi alkotásban. A mű az emberi lét abszurditását és az identitás keresésének kérdéseit járja körül, miközben egy titokzatos vándorcirkusz érkezése további feszültség forrása a szereplők életében.

Televíziós premier: Eötvös Péter Valuska című operája április 18-án 21 órától M5 műsorán.

Ajánljuk még