Aktuális

Videón a teljes napfogyatkozás, így takarta el a Hold a Napot

Három kreatív maradékmentő recept a Főmenü séfjétől

| Szerző: hirado.hu
Ünnepek után sok hűtőben vannak készétel maradékok és teljesen fel nem használt, megkezdett élelmiszerek. A Főmenü legutóbbi adásában Széll Tamás és Böröcz Zsófia ötletet adtak, hogyan lehet egy kis fantáziával a kidobásra ítélt feleslegből ínycsiklandó fogásokat készíteni, és bemutattak egy népszerű maradékmentő akciót is.

Néhány lelkes egyetemista élelmiszermentő vállalkozást alapított, mára pedig már négy szomszédos országban tevékenykednek sikerrel. A Munch működése óta 2,5 millió alkalommal működött közre abban, hogy a boltokban vagy az éttermekben megmaradt élelmiszer a szemetes helyett a háztartásokba kerüljön.

A Duna népszerű gasztroműsorában, a Főmenü legutóbbi adásában az alkalmazás megalkotóit látták vendégül.

Törekvéseikből inspirálva a húsvéti ételek újrahasznosítása került a középpontba.

A maradék sonkából hamis rizottó és pásztorpite, míg a tojásfehérjéből egy légies habos sütemény, pavlova készült. A Michelin-csillagos séf, Széll Tamás még ahhoz is adott tippet, hogyan lehet kevesebb háztartási hulladékot termelni, és ízletesebb fogásokat készíteni.

Kapcsolódó tartalom

„Számtalanszor készítek alaplét zöldséghéjakból. Alapos tisztítás után a hámozáskor keletkezett sárgarépa, spárga vagy a vajtök héja, a sült sütőtök magja és héja tökéletes arra, hogy egy krémleveshez vagy rizottóhoz zöldségalaplét készítsünk belőle, nem szabad ezeket kidobni” – osztotta meg egyik jól bevált maradékmentő tippjét Széll Tamás.

Az ételmentő platform munkatársai, Belayane Najoua és Isaák Tamás hangsúlyozták, hogy a valódi ételmentés tudatos vásárlással kezdődik.

Hetente egy alkalommal érdemes listázni, milyen szavatosságú és mennyiségű élelmiszert tartalmaz a hűtőnk, hiszen megfelelő tervezéssel elkerülhető, hogy a szemetesben landoljon az étel. A közösségi médiában több ételmentő tippet is megosztanak követőikkel.

Főmenü – szombatonként 17 órától a Dunán.

A korábbi adások és a műsorban bemutatott receptek elérhetők a Médiaklikken.

Kövesse a Főmenüt a Facebookon is!

Ajánljuk még