Legfrissebb

A budai várban fogadták a kínai delegációt

Lucifer, Pilátus, Mihail Asztrov – ritkán látott képeken Csikos Sándor, a nemzet színészének pályafutása

Csikos Sándor Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt választották a nemzet színészének csütörtökön. A hirado.hu az MTI és a Nemzeti Archívum ritkán látott képeivel eleveníti fel Csikos Sándor pályafutását.

Csikos Sándort a január 9-én elhunyt Benedek Miklós helyére választották meg csütörtökön a nemzet színészei.

A magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése, a nemzeti irodalom tolmácsolása és a magyar nyelv ápolása terén nyújtott kimagasló tevékenységért kaphatja meg a Nemzet Színésze címet az a művész, akit a cím viselői maguk közé választanak.

Kapcsolódó tartalom

A címet egyszerre legfeljebb tizenketten viselhetik, és ha közülük valaki elhalálozik, a cím többi birtokosa dönti el, ki kerülhet a megüresedett helyre.

A nemzet színészének most megválasztott Csikos Sándor a debreceni Csokonai Nemzeti Színház társulatának tagja.

Csikos Sándor (balra) az Öreg és Téri Sándor Valér szerepében Hubay Miklós Tüzet viszek című tragédiájának próbáján a debreceni Csokonai Nemzeti Színház Horváth Árpád Stúdiószínházában 2016. április 27-én (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A Magyar Köztársasági érdemrend lovagkeresztje címmel is kitüntetett, Kazinczy-díjas színész Karcagon született 1941. október 28-án.

Kapcsolódó tartalom

A Színház- és Filmművészeti Főiskola után 1965–1969 között a Miskolci Nemzeti Színház, 1962-1972-ig az Irodalmi Színpad tagja, 1972-től a Debreceni Csokonai Színház, 1974–1975 között a győri Kisfaludy Színház művésze volt, majd 1975–1984 között ismét a Csokonai Színház társulatának tagja.

Vándor Éva Jelena Andrejevna, Csikos Sándor Mihail Asztrov, Kóti Árpád Ványa bácsi (a háttérben) szerepében, Csehov Ványa bácsi című színművének próbáján, a Debreceni Csokonai Színházban 1983-ban (Fotó: MTI/Ilovszky Béla)

Ezt követően a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházhoz szerződött, amelynek 1990–1993 között igazgatója is volt. 1993 óta újra a Csokonai Színház társulatának tagja. Több mint öt évtizedes pályafutása során kétszáznál is több szerepet játszott el, egyike azon magyar színészeknek, akik a legtöbbször léptek színpadra Az ember tragédiája Luciferjeként.

A képre kattintva galéria nyílik Csikos Sándor szerepeiből

A Nemzet Színésze címet – Tordy Géza március végi halála miatt – a csütörtöki választást követően is csak tizenegyen viselik:

 • Csikos Sándor
 • Király Levente
 • Bodrogi Gyula
 • Molnár Piroska
 • Cserhalmi György
 • Szacsvay László
 • Almási Éva
 • Jordán Tamás
 • Lehoczky Zsuzsa
 • Udvaros Dorottya
 • Pogány Judit

Mint ismert, Tordy Géza március 30-án hunyt el, 85 évesen. Temetése után választanak ismét tagot a nemzet színészei – immár Csikos Sándorral közösen.

Array
(
  [replacement] => 
		
		

  [shortcode] => 
		
		

  [title] => Debrecen, 2017. február 17.
Csikos Sándor (b) Prokofjev és Szalma Tamás (j) Sztálin szerepében a Mesterkurzus címû elõadás próbáján a debreceni Csokonai Nemzeti Színház Horváth Árpád Stúdiószínházában 2017. február 16-án. A David Pownall rádiójátékból készült darabot Pinczés István rendezésében február 17-én mutatják be.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
  [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/7/2024/04/DEBRE20170216081-1024x681.jpg
  [alignment] => aligncenter
)

Ajánljuk még