Legfrissebb

Kövesse nálunk Orbán Viktor és Hszi Csin-Ping sajtónyilatkozatát

Csikos Sándor lett a nemzet színésze

| Szerző: hirado.hu
Csikos Sándort választották a nemzet színészének – közölte csütörtökön közösségi oldalán a Nemzeti Színház. A cím birtokosai Benedek Miklós halála után választottak maguk közé új tagot.

Benedek Miklós január 9-én, 77 évesen hunyt el. Az ő helyére választották most meg a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészt.

„Csikos Sándor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, rendező, színházigazgató, érdemes és kiváló művész, a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje címmel kitüntetett, Kazinczy-díjas magyar színész Karcagon született. A Színház- és Filmművészeti Főiskola után 1965–1969 között a Miskolci Nemzeti Színház, 1962-től 1972-ig az Irodalmi Színpad tagja, 1972-től a Debreceni Csokonai Színház, 1974–1975 között a győri Kisfaludy Színház művésze volt, majd 1975–1984 között pályafutását ismét a Csokonai Színháznál folytatta. Ezt követően a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház társulatához szegődött, melynek 1990 és 1993 között volt az igazgatója. 1993 óta újra a Csokonai Színház társulatának tagja” – olvasható a Nemzeti Színház bejegyzésében.

Kapcsolódó tartalom

„A magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése, a nemzeti irodalom tolmácsolása és a magyar nyelv ápolása terén nyújtott kimagasló tevékenységért kaphatja meg a Nemzet Színésze címet az a művész, akit a cím viselői maguk közé választanak. A címet egyszerre legfeljebb tizenketten viselhetik, és ha közülük valaki elhalálozik, a cím többi birtokosa dönti el, ki kerülhet a megüresedett helyre” – ismertette a teátrum.

Nemzet Színészei cím jelenlegi birtokosai:

  • Almási Éva
  • Bodrogi Gyula
  • Cserhalmi György
  • Jordán Tamás
  • Király Levente
  • Lehoczky Zsuzsa
  • Molnár Piroska
  • Pogány Judit
  • Szacsvay László
  • Udvaros Dorottya

Mint ismert, Tordy Géza március 30-án hunyt el, 85 évesen. Temetése után választanak ismét tagot a nemzet színészei – immár Csikos Sándorral közösen.

Kapcsolódó tartalom

Tavaly Balázsovits Lajos, Csomós Mari és Máthé Erzsi is távozott a nemzet színészei közül. Az ő helyükre Pogány Juditot, Udvaros Dorottyát és Benedek Miklóst választották a régebbi tagok.

A Nemzet Színésze címet a nemzeti színjátszás élő művészei közül azok kaphatják meg, akik a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése terén kimagasló érdemeket szereztek. A címet első ízben 2000. augusztus 22-én adták át.

Kapcsolódó tartalom

A Nemzet Színésze cím annak adományozható, aki fő- vagy epizódszerepekben kimagasló teljesítményt nyújtott; betöltötte a 62. életévét; negyven évet a színészi pályán vagy legalább húsz évadot – évadonként legalább egy szerepben – a budapesti Nemzeti Színház színpadán töltött.

Kapcsolódó tartalom

A címet legfeljebb tizenketten viselhetik egyszerre, és ők életük végéig havonta nettó 630 ezer forint juttatásban részesülnek. Ha a cím egyik viselője elhalálozik, temetése után a megüresedett helyre a cím többi birtokosa egyhangú szavazással tehet javaslatot.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: A Kossuth-díjjal kitüntetett Csikos Sándor Jászai Mari-díjas színművész, színházi rendező, kiváló és érdemes művész debreceni otthonában 2022. április 5-én (Fotó: MTI/Cseke Csilla).

Ajánljuk még