Aktuális

Kigyulladt a felújítás alatt álló éjszakai bár, sokan meghaltak

Bencze Ilona: A történelem azt mutatja, az Ilonáknak nincs könnyű sorsuk

| Szerző: hirado.hu
A közmédia Névjegyek című műsorában az Ilona név eredetét, és a keresztnév egyik jeles viselője, Bencze Ilona Jászai Mari-díjas színművész gondolatit ismerhették meg a nézők.

A magyar Ilona név a görög fénylő jelentésű Helenából származik, a magyar nyelvbe latin vagy szláv közvetítéssel került. Már az Árpád-korban ismert és kedvelt női név volt, a 12. századtól folyamatosan előfordult. Hazai sikerét a középkorban annak köszönhette, hogy Trója regényét Anonymus lefordította. Az Ilona név népszerűségét olyan irodalmi és mitológiai alakoknak köszönheti, mint Tündérszép Ilona vagy Szép Heléna – ismertette a név eredetét a Névjegyek házigazdája, Pölcz Ádám nyelvész.

Kapcsolódó tartalom

„Szeretem azt, hogy tartása, történelme van. Az emberek úgy gondolkodnak erről a névről, hogy a fenséget és a szépséget képviseli”

– mondta a műsor aktuális vendége, Bencze Ilona.

A Jászai Mari-díjas színművész büszkén viseli keresztnevét. „Vállalom az ehhez kapcsolódó sorsot is, legyen az bármilyen. Ha a történelmet nézem, általában nem volt olyan könnyű élete az Ilonáknak, de tették mindig a dolgukat, ahogyan én is.”

A teljes adás a Névjegyek Médiaklikk-oldalán nézhető újra.

Névjegyek – hétköznap 18:40-től a Dunán. A műsor az M5 kulturális csatornán is látható.

Ajánljuk még