Aktuális

Többen meghaltak egy helikopter-balesetben

Hallgassa vissza – Hazaszótár: Újjászületés

A szerző előadásában hallható a Kossuth Rádióban Demeter Szilárdnak, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatójának A valahol szabadsága – Rendhagyó hazaszótár című kötete alapján készülő jegyzetsorozata. Az Újjászületés című fejezet a Vasárnapi újság március 31-i adásában hangzott el.

Olyan időket élünk, amikor Messiás helyett nekünk kisbetűs júdások jutnak, keresztút helyett Covid. Emberi és nem isteni újrakezdés. A koronavírus távolságtartásra kötelezett. Hátrébb léptünk vagy kettőt, másfél méternyit legalább. Tér nyílt a látásra. Nézel, gondolkodsz, hallgatsz. Elmaradt egy rakás találkozó. Többsége amúgy is fölösleges volt. Udvariasságból folyattuk szét az időt, az elágazó ösvények kertjéből csak az ösvényt láttuk, a kertet nem.

Tehát két lépés hátra. Mi fontos, mi nem annyira fontos. Elültetni végre a virágokat, locsolni a kertet, a gyerek játszóházát bővítgetni, az fontos. Zenét hallgatni, miközben erdőben biciklizel, regényt írni, majd újraírni, nem rohansz, van egy tempód, lassú, lassúdad. Nyugis. Mit olvassunk, az fontos, mit ne olvassunk, az nem fontos. Hívnak telefonon este, nem veszed fel. Majd visszahívod munkaidőben, nem fontos. Újságírók kérdeznek, illemből válaszolsz, de majdnem mindegy, hogy mit. Úgysem kíváncsiak rá, részükről alibi, hogy elmondhassák, mit csinálsz rosszul. Egy másodpercig irigylem őket, tudják, miről mit kell gondolni. Én nem tudom, illékony a jövő, szurkálom a ködöt. Mindegy, mai korcsma, nem fontos.

.

Elvégzed a munkád, leteszed a lantot, és nem veszed fel altatás után, annyira nem fontos, reggelig megvár. Több száz kiló betonnal erősíteni, felpakolni, lepakolni, átpakolni, keverni, betonfitnesz, mert a melléképület előtti járda már akkor ramaty volt, amikor megvettük a házat a világ végén. Ez fontos. Csákányt, lapátot, ásót vásárolsz, ez fontos, a házzal örökölt eszközpark kiszolgálta az idejét. A régieket sem dobod ki, fontosak, kérges tenyerek üvegesre csiszolták a nyeleket. Kérgesedik a tenyér, hámlik a kéreg a szívről.

Kapcsolódó tartalom

Azt eszed, amit főztetek. Edd meg. A maradékot nem viszi el pincér, látod, mi marad utánad, a maradványod visszanéz, tükör ez is, az vagy, amit a tányéron hagysz. Ez is fontos.

A két lépés hátra azt jelenthetné, hogy nem ott vagyok, ahol lennem kéne. Dehogynem. Ott vagyok, ahol lennem kell. Állok, nézek, igazulok. Kételkedsz, tehát gondolkodsz, tehát vagy, tehát Isten létezik, mondta René. Erre gondolok, hogy az utolsó logikai láncszem hitből van, és nem tudásból. De nem mindegy, hogy milyen hitből. A miénk a 20. század után lehetett volna erősebb, nem lett. Pedig megmondta Martin 1966-ban: „Már csak egy Isten menthet meg bennünket.” Martin, Martin, fogalmazhattál volna pontosabban, látod, megcsúszhat a világ egy határozatlan névelőn.

Kezdjetek el élni. Krisztus feltámadott!

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Kereszt a virágvasárnapi körmeneten a debreceni Piac utcán 2024. március 24-én (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Ajánljuk még