Baleset

Nyolc autó ütközött az autópályán, több mentőhelikoptert is riasztottak

Világhírű rendező kihagyhatatlan filmjei vasárnaponként a Dunán

A közmédia magyar filmklasszikusokat bemutató sorozatában áprilisban Szabó István filmjeiből láthatnak válogatást vasárnap esténként. A filmművészet világszerte elismert magyar alkotójának három filmjét – köztük az Oscar-díjas Mephistót – tűzi műsorra a Duna.

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Oscar- és Kossuth-díjas magyar filmrendező, érdemes és kiváló művész, rendkívül fiatalon – mindössze 26 évesen – saját forgatókönyve alapján készítette el első játékfilmjét, az Álmodozások korát. Önéletrajzi ihletésű, nemzedékét bemutató művének sikere után az Apa című film készült el a folytatásban. A második világháborúban, Budapest ostroma alatt elvesztett édesapa hiánya és emléke jelent meg ebben a filmjében.

Az alkotást mind a keleti, mind a nyugati „blokk” díjjal ismerte el. Ez a film megtalálható minden idők legjobb 12 magyar filmjét tartalmazó listán is. Az Álmodozások kora, az Apa és az azt követő Szerelmesfilm szerzői munkáival Szabó István trilógiát alkotva meséli el saját generációjának életérzését. Mindhárom önéletrajzi ihletettségű film főhőse (Bálint András) a háborút gyermekként, 1956 október–novemberét kamaszként átélt fiatalember.

A rendező szívéhez legközelebb álló Apa című filmmel indítja a Duna a Magyar filmklasszikusok – Szabó István sorozatot április 7-én 21 órától. Ezt megelőzően a 85 éves rendezővel készült legfrissebb beszélgetéssel a Hogy volt?! adásában találkozhatnak a nézők április első vasárnapján 16:10-től.

A hetvenes évek végén a rendező a klasszikus megvalósítás felé fordult: ennek Oscar-díjra jelölt példája a Bizalom volt. Ekkor dolgozott először Koltai Lajos operatőrrel. A Dunán április 14-én látható film Szabó István pályájának talán legszebb darabja a vészkorszak idejében fellángolt szerelemről szól.

Kapcsolódó tartalom

Katát (Bánsági Ildikó) a moziból kifelé jövet egy rejtélyes férfi állítja meg, és arra kéri, ne menjen haza, mert házkutatást tartanak náluk a nyilasok. Férje (Balázsovits Lajos) a baloldali ellenállás fontos alakja, ezért egy külvárosi házban szállásolják el feleségét, ahol a szintén álnéven rejtőzködő János (Andorai Péter) házastársaként kell élnie. A bujdosók között lassan szerelem szövődik.

Több mint 40 éve, 1982. március 29-én nyerte el a Mephisto a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat. A magyar–német–osztrák nagyjátékfilm Szabó István rendezésében, Klaus Mann azonos című regénye alapján készült, operatőre Koltai Lajos, forgatókönyvírója Dobai Péter és Szabó István, zeneszerzője Tamássy Zdenkó volt.

A regény főszereplőjét, Hendrik Höfgent a szerző egykori sógoráról, Gustaf Gründgens színész-színigazgatóról, Göring porosz miniszterelnök védencéről mintázta, akit a filmvásznon az osztrák Klaus Maria Brandauer alakított. A hatalomnak kiszolgáltatott tehetséges színész érvényesülési vágyát, majd megaláztatását és bukását ábrázoló mű a Dunán április 21-én lesz látható.

A Duna Agytorna című műsorában a vállalkozó kedvűek próbára tehetik klasszikus filmtudásukat értékes nyereményekért. A felkészüléshez pedig érdemes a Szabó Istvánról kiadott – ritkán látott fotókkal kiegészült – kvízt is kitölteni az MTVA Archívumának oldalán. A magyar klasszikus filmeket bemutató sorozat további részében, májusban Tímár Péter rendező műveit láthatják a nézők.

Magyar klasszikus filmek vasárnap esténként a Dunán!

Szabó István filmek áprilisban:

április 7. Apa
április 14. Bizalom
április 21. Mephisto

Kiemelt kép: Szabó István a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Oscar- és Kossuth-díjas filmrendező, érdemes és kiváló művész (Fotó: MTVA/ Zih Zsolt)

Ajánljuk még