Legfrissebb

Lángolt egy szálloda Etyeken, három vízsugárral oltották a tüzet

Exkluzív dokumentumfilm tárja fel egy dél-amerikai törzs kultúrájáért vívott harcát

| Szerző: hirado.hu
Észak-Kolumbia rejtett kincseit és az őslakos kogui-törzs lenyűgöző történetét, egy ősi kultúra évszázados hagyományaiért vívott harcát bemutató dokumentumfilm készült az MTVA Vallási Főszerkesztőség megbízásából. A Föld őrzői című alkotást március 17-én láthatják a Duna nézői.

A Sierra Nevada-hegység csúcsai között élő közösség életét és kultúráját mutatja be az A Föld őrzői című, az MTVA megbízásából készült dokumentumfilm.

A ténymozi betekintést enged a nép hitvallásába, miszerint Sierra Nevada a Föld szíve, és ők annak őrzői, az „idősebb testvérek”.

A kogui-törzs erősen kötődik a természethez: mindennapi életüket és küzdelmüket minden szinten áthatja annak érdekében, hogy kultúrájuk érintetlen maradjon a civilizált világ hatásaitól.

„Az elmúlt évek során filmjeim révén egyre mélyebben merültem el az őslakos közösségek világában, különösen Dél- és Közép-Amerikában. A néprajz és az őslakos kultúrák iránti szeretetem miatt ez a régió számomra egy igazi kincsesbánya. Lenyűgöz a történetük és a történelmük, amelyet főként a civilizáció érkezése formált. Ezeknek a közösségeknek mindennapos harc, hogy meg tudják őrizni ősi kultúrájukat, vallásukat és nyelvüket, miközben évszázadok óta a civilizált társadalom nyomása alatt próbálnak túlélni” – osztotta meg gondolatait a film jelentőségéről Tihanics Norbert, rendező, operatőr.

A Föld őrzői című alkotás visszarepíti a nézőket az időben, hogy megismerjék a misszionáriusok és a kogui-törzs közötti kapcsolat kezdetét, valamint a törzs vezetőjének döntését, amelynek értelmében négy fiúgyermeket küldtek a civilizált világba tanulni, annak érdekében, hogy visszatérve hidat képezzenek a világ és a törzs között, így képviselve spanyol nyelven az érdekeiket, és megismertetve hagyományaikat.

A film egyik főszereplője, Juan Carlos Gil, az evangéliumi kogui közösség pásztora, azon négy fiúgyermek egyike, akiket a misszionáriusok magukkal vittek a 80-as években Bogotába taníttatni. Juan Carlos életét a törzs szolgálatában tölti, a film rávilágít a tradícióikhoz ragaszkodó és a keresztény hitű őslakosok közötti konfliktusra.

A Föld őrzői bemutatója március 17-én 10:30-tól látható a Duna műsorán.

Kiemelt kép forrása: MTVA

Ajánljuk még