Aktuális

Izgalmas programokkal várják a látogatókat március 15-én Budapesten és vidéken egyaránt

Izgalmas programokkal várják a látogatókat március 15-én Budapesten és vidéken egyaránt

| Szerző: hirado.hu
Március 15-én pénteken országszerte megemlékeznek az 1848–49-es forradalom hőseiről. Mutatjuk a legfontosabb, legizgalmasabb programokat a fővárosban és vidéken.

A legfontosabb budapesti események:

  • Az ünnep napján, március 15-én reggel 9 órakor a szokásoknak megfelelően felvonják Magyarország lobogóját a Kossuth Lajos téren.
  • Ezt követően ünnepélyes huszármenet indul a Magyar Nemzeti Múzeumhoz, ahol 10 óra 30 perckor díszünnepség kezdődik, aminek keretében beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök.
  • Március 15-én délután 14 órától, majd 16-án és 17-én egész nap a nemzeti ünnephez kapcsolódó programokkal várják a családokat a Magyar Nemzeti Múzeumban.
  • A nyitott Parlament program keretében az érdeklődők március 15-én 10 órától 18 óráig ingyenesen megtekinthetik az Országházban a Szent Koronát.
  • A nemzeti ünnep napján, valamint 16-án és 17-én 17 óra 30 perctől 23 óráig a Magyar Nemzeti Múzeum épületének homlokzatát fényfestés díszíti.

Családi programokkal várja az érdeklődőket a BTM Vármúzeum, ahol bár a legtöbb esemény ingyenes, de valamelyikhez előzetes regisztráció kell, erre érdemes figyelni. Az ünnepnap keretén belül lesz kézműves foglalkozás kicsiknek és nagyoknak egyaránt, ahol lehet készíteni egyedi kokárdát vagy saját montázst az 1848-as újsághírekből vagy az eredeti nyomdagéppel készült Nemzeti dalról.

Emellett egy hatalmas terepasztalon és szerepjátékokon bárki újrajátszhatja a sorsfordító ütközeteket, átélve a forradalom atmoszféráját és stratégiai döntéseinek jelentőségét, miközben a legkisebbek egyedi mágneskirakókon ismerkedhetnek meg a jeles nap történelmi eseményeivel.

Mini-tárlatvezetések, vezetett séták és élőképek is lesznek.

A Bálnába várják a hadtörténelem iránt érdeklődőket

Nemzeti ünnepünk alkalmából a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (amely jelenleg zárva van felújítás miatt)  idén új helyszínen, a Bálna Honvédelmi Központban várja az érdeklődőket. Az egész napos programsorozat az 1848–49-es forradalom és szabadságharc hőseinek emléke előtt tiszteleg. A megemlékezés részeként ingyenes előadások, kerekasztal-beszélgetés, zene, tánc, kézműves vásár és foglalkozások, valamint hagyományőrző bemutatók várják a látogatókat. A programok mellett egész nap megtekinthető a 175 éves a Magyar Honvédség-emlékév keretében a tavalyi évben megnyitott interaktív kiállítás és a további új termek is.

A Petőfi Irodalmi Múzeum is készül a nemzeti ünnepre: a kisebbeket múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, játékokkal és nyomdagéppel várják. A felnőttek tematikus tárlatvezetések során tekinthetnek meg egyszerre több kiállítást is, bejárhatják a környék forradalmi helyszíneit, és izgalmas szakmai beszélgetésen vehetnek részt.

Kapcsolódó tartalom

Igazi különlegesség lesz a Jókai novellaciklusából készült felolvasószínházi előadás, amelyben Dömötör András színész és rendező a Csataképek a magyar szabadságharcból című kötet szövegeit állítja színpadra.

Ezen a napon nyitja meg kapuit  a téli lezárás után a Vasúttörténeti Park, ráadásul ingyenes belépéssel várja a látogatókat. A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára pedig időutazásra invitálja a közönséget: izgalmas feladatokon keresztül és egy rendhagyó kamarakiállítás segítségével pillanthatnak be Petőfi Sándor, valamint kortársai életébe és az 1848–49-es év eseményeibe.

Kapcsolódó tartalom

A kirándulás szerelmeseit pedig teljesítménytúra várja. A túra útvonalát a Széchenyihegy állomástól Hűvösvölgyig, a Gyermekvasutas Otthonépületig jelölték ki. A teljesítendő táv 20 kilométer, melyet 7 óra szintidő alatt kell teljesíteni. Az útvonal érinti a Gyermekvasút minden állomását, valamint a környék főbb látványosságait – a Normafa-lejtő környékét, a János-hegyi Erzsébet-kilátót, a Nagy-Hárs-hegyi Kaán Károly-kilátót és a hűvösvölgyi Nagyrétet.

Vidéki körkép

Talpra Érd! címmel rendeznek családi napot március 15-én, 13–22 óra között a Magyar Földrajzi Múzeum kertjében. Kézműves és gasztrovásár mellett 100 Folk Celsius-koncert és gyerekszínházi előadás is várja az érdeklődőket.

Ismert látványosságai mellett új időszaki kiállítással nyitja meg kapuit március 15-én az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark. A nyitás napjától a park látogatóközpontjában tekinthetik meg az érdeklődők a Kovach Anton alkotásaiból rendezett Szent István keresztény hagyatéka – a magyar Szent Korona vármegyéi című kiállítást.

A festészeti tárlat mellett a Hungarikumtárházban továbbra is látható A Magyar Királyság vármegyéinek címerei (1881–1920) című kiállítás. Az időszaki tárlatok mellett az emlékpark látogatóit várják a Rotunda – így a Feszty-körkép – a skanzen, a Nomád Park kiállításai, valamint a Magyarország történelmét és a Szer monostorának történetét bemutató háromdimenziós vetítések is.

Kapcsolódó tartalom

Székesfehérvár minden évben egyedülálló programmal tiszteleg a forradalom és szabadságharc hősei előtt. Az ünnepi megemlékezéseket és az egész napos, belvárosi, József-napi vásárt idén is különleges programok színesítik. Március 15-én kedden délelőtt 11 órakor a Városház téren kezdődik az ünnepi megemlékezés, majd a Fehérvári Huszárokkal közösen a Fekete Sas Szállónál lesz közös koszorúzás.

Természetesen a szentendrei skanzen is várja a látogatókat: lesznek kézműves foglalkozások, huszártábor, lovas díszbemutatók és zenés-táncos verbuválás is. A hagyományok szerint ebben az évben is a Hagyaték Lovas Egyesület huszárai népesítik majd be a múzeum területét.

Az ügyességi játékokon és bemutatókon az érdeklődők megismerhetik a huszárok fegyverzetét, viseletét, mindennapjait és kiképzésük menetét is.

Az Erdély épületegyüttesben tematikus túrákon tudhatnak meg érdekességeket a résztvevők a szabadságharc erdélyi eseményeiről és Gábor Áron kézdivásárhelyi ágyúöntő életéről.

Kiemelt kép: Hirado.hu/Horváth Péter Gyula

Ajánljuk még