Időjárás

Elfújja a felhőket a szél, visszatér a virágpollen-csalogató napsütés

Vendég a háznál – már akadálymentes változatban is

| Szerző: hirado.hu
A hallás világnapján március 3-án először lesz elérhető a Kossuth Rádió Vendég a háznál című családi magazinja jelnyelvi tolmácsolással ellátott változatban egy új együttműködés révén az MTVA Youtube csatornáján. A tervek szerint havonta újabb adásokkal bővül a műsor akadálymentes kiadása.

A WHO 2021. évi világjelentése szerint napjainkban minden ötödik embert érint valamilyen fokú hallássérülés, 2050-re pedig átlagosan minden negyedik embernél várható hallásprobléma megjelenése. Talán szokatlan ötletnek tűnhet egy rádióműsort siket vagy nagyothalló személyek számára elérhetővé tenni, de a 2020-ban alapított Jelnyelvi Oktatás és Fordítás Alapítvány éppen ilyen igényre lett figyelmes, egy siket személyek által közzétett bejegyzés nyomán. Az alapítvány a Kossuth Rádió Vendég a háznál című családi magazinjának stábjához fordult, hogy jelnyelvi videók készülhessenek a műsor adásairól, amelyek aztán az online térben közzétéve szabadon megtekinthetők. Az együttműködés eredményeként a magyar érintetteknek idén márciustól a rádióműsor havi egy adása hozzáférhetővé válik.

Kapcsolódó tartalom

Miért éppen a Vendég a háznál?

A 30 éves múltra visszatekintő családi magazin középpontjában a kezdetektől fogva a gyermek és az őt körülvevő család áll. Elkíséri és segíti a szülőket, nagyszülőket, pedagógusokat a nevelésben és a gyermekgondozásban. Számtalan témával foglalkozik: a többi között a családi kapcsolatok, a házasság, a fogantatás, méhen belüli fejlődés, születés, csecsemőgondozás, testi és lelki betegségek, egészségügy, oktatás, könyvkiadás, családokat érintő kulturális események, családpolitikai döntések ügyeit érinti. Riportok, szakértői vélemények és tanácsok, egyéni élettörténetek, vallomások egyaránt hallhatók az adásokban. A hallássérült szülőknek, nagyszülőknek éppolyan fontos, hasznos, elgondolkodtató, informatív, olykor hiánypótló tartalmat jelent, mint bárki másnak.

Vendég a háznál és a Kossuth Rádió örömmel vágott bele az együttműködésbe. Az első jelelt adás egy szülővé válást segítő önismereti kártyajátékot mutat be. A Kossuth Rádióban 2024. január 16-án elhangzott összeállítás a hallás világnapján, március 3-án felkerül az MTVA YouTube-csatornájára. Ez a nap világszerte a hallásvesztés megelőzésére és a hallásvédelem és hallásgondozás fontosságára, valamint a hallássérült emberekre hívja fel a figyelmet. A továbbiakban havonta egy kiválasztott adás lesz elérhető a hallássérültek számára, a jelelt műsorokból pedig rövid részletek kerülnek fel a Kossuth Rádió Facebook-oldalára is.

Kiemelt kép: MTVA

Ajánljuk még