Aktuális

Ha vásárolt ilyen terméket, ne fogyasszon belőle!

Veszprém történetét bemutató állandó kiállítás nyílt a Laczkó Dezső Múzeumban

Veszprém történetét bemutató állandó kiállítás nyílt csütörtökön a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban. A tárlat a város ezeréves történetét öleli fel az Európa Kulturális Fővárosa programnak köszönhetően kívül-belül megújult épületben.

Az Emlékgép című állandó kiállítás a Laczkó Dezső Múzeum elmúlt 150 évének gyűjtőmunkáján alapszik és mintegy ezer évre nyúlik vissza.

Kapcsolódó tartalom

A tárlat révén a „végtelen múltba lépünk be” – fogalmazott Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter a kiállításmegnyitón, utalva arra, hogy a kiállított tárgyi emlékek között megtalálható például a Szent Mihály-székesegyházból származó építőkő.

Mint mondta, a tárlat azt célozza, hogy aki idelátogat, azt érezze, „jó veszpréminek lenni”.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere (Fidesz-KDNP) sikeresnek nevezete a tavalyi esztendőben megvalósított Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa programsorozatot, szavai szerint fontos, hogy a város tudjon élni a program örökségével.

Hozzátette: az állandó kiállítás már a program örökségeként nyílik meg.

Kapcsolódó tartalom

Péterváry-Szanyi Brigitta, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója úgy fogalmazott, hogy a kiállítás „a város identitásának megfogalmazása”. Elmondta, hogy a tárlat egyes egységei két éven belül meg fognak újulni. Ez a hatodik állandó kiállítás, az első 1925-ben nyílt az épület falai között – jegyezte meg.

Tóth G. Péter, a kiállítás kurátora az MTI-nek elmondta, hogy a város ikonikus épületeihez, tereihez rendelve mutatják be a tárgyakat.

Az innovatív kiállításon a látogatók megcsodálhatják egyebek mellett a bakonyi cifraszűrt, különböző népviseleteket, láthatnak egykori utcatáblákat és használati tárgyakat, a falakon pedig kivetített formában követhetik nyomon a város történetét, érdekességeket. A tárlat egészen napjainkig vezeti a látogatót, bemutatva egyebek mellett a város ikonikus toronyházát, a húszemeletest – fűzte hozzá.

Ajánljuk még