Baleset

Szalagkorlátnak ütközött, majd hídpillérnek hajtott egy autószállító tréler az autópályán

Oppenheimer elődjének bőrébe bújik Seress Zoltán

| Szerző: hirado.hu
A német atomtudóst, Otto Hahnt alakítja legújabb szerepében Seress Zoltán, a Blokád című filmdráma főszereplője. A Jászai Mari-díjas színművész a Kossuth Rádiónak adott interjút új feladata kapcsán.

Otto Hahn Nobel-díjas atomtudós eredményeit felhasználva hozta létre az első atomfegyvert J. Robert Oppenheimer kutatótársaival, köztük Teller Edével és Szilárd Leóval. Noha a több Oscar-díjra jelölt, Oppenheimer című sikerfilm bemutatja a magyar tudósok szerepét, van, akiről annak idején megfeledkezett a tudományos élet, hiába volt úttörő. Hahn munkatársa, Lise Meitner osztrák származású atomfizikus kulcsszerepet játszott abban, hogy az atommaghasadás folyamata elméleti magyarázatot kapjon. A tudományos élet legrangosabb díjával azonban csak a német kémikust ismerték el.

Kapcsolódó tartalom

Cyril Gely francia drámaíró A Díj című színdarabja e megtörtént eseményeken alapuló lélekdrámát tárja a nézők elé Seress Zoltán főszereplésével. A 2022-ben bemutatott Blokád főszerepe után ismét egy súlyos drámai szerepben látható a Jászai Mari-díjas színművész. A darabról a Kossuth Rádió Kalendárium című műsorában beszélt.

„Még ha Lise Meitner ezt a szemére is olvassa, nekem kötelező elhinnem Otto Hahnnak, hogy valójában nem akart megszabadulni tőle az egyéni dicsőségért. Csak azért küldte el, mert az volt az utolsó biztonságos pillanat, amikor elmenekülhetett a zsidó származása miatt. Súlytalanná, hiteltelenné tenné a darabot, ha nem ebben a hitben formálnám meg a főhőst”

– mondta szerepéről Seress Zoltán. Darabbéli partnereként Kiss Mari Jászai Mari-díjas színművész tűnik fel.

A Díj című előadást az orvostudományi Nobel-díjas, a Közmédia Év Embere 2020 Díjjal kitüntetett Karikó Katalin, valamint a fizikai Nobel-díjas, a Közmédia Év Embere 2023 Díjjal elismert Krausz Ferenc is levélben méltatta, hangsúlyozva a kutatói munka összetettségét, és olykor tragikus mivoltát. A teljes beszélgetés újrahallgatható a Kossuth Rádió Médiaklikk-oldalán.

Kalendárium – kulturális magazinműsor minden hétköznap 15:32-16:00 között a Kossuth Rádió műsorán.

Ajánljuk még