Aktuális

Trócsányi Lászlót jelöli a Fidesz Sulyok Tamás megüresedő helyére az Alkotmánybíróságban

Kísérteties volt, ahogy a Sztálin-szobor meghajolt a tömeg előtt, majd újra felegyenesedett    

A Kossuth Rádió kutatta fel azt a túlélőt, aki 17 éves korában jelen volt a Sztálin-szobor ledöntésénél, közel 70 évvel ezelőtt, 1956. október 23-án. Fáy Jenő a helyszínen számolt be a Vasárnapi újságnak az akkori eseményekről február 25-én, a kommunizmus áldozatainak emléknapján.

A Sztálin-szobrot 1951-ben állították fel Budapesten, a mai Ötvenhatosok terén. 1949-től hosszú tervezés kezdődött két körös pályázati kiírással, amelynek végén Mikus Sándor tervét fogadták el. A monumentális, tizennyolc méteres dísztribünnel ellátott bronz alkotást, az elnyomás, a diktatúra és az idegen megszállás jelképét  – amely mindössze öt évig állt – október 23-án este döntötték le.

A fiatal Fáy Jenő, a Keleti pályaudvarnál csatlakozott a tömeghez. A csoportosulás teljesen szokatlan volt, hiszen gyülekezési tilalom volt érvényben. A Baross térről a tömeg a Sztálin-szoborhoz vonult. A jelenleg Ausztriában élő kémikus így emlékezett vissza a történetre: „Csomagot szerettem volna feladni. Az összes fülkén zárva volt az ablakredőny, egyetlenegy hölgy volt a postán, aki azt kérdezte, hogy kint a tömeg tényleg a szovjet csapatok kivonását követeli-e? Igennel válaszoltam, mire ő azt mondta: »Fiatalember adja a csomagot, én föl fogom adni, de ezt meg akarom én is nézni«, azzal fogta magát, és kijött a postáról.” A tömeg mindeközben megháromszorozódott, és menetelés közben felhangzott a Ruszkik haza! kiáltás.

„Felmásztam egy kandeláberre, és onnan figyeltem, ahogy a szobor kezének támasztottak egy létrát, majd egy fiatalember kötelet dobott Sztálin elvtárs nyaka köré, és megjelent egy teherautó. A kötelet rákötötték az autóra, hogy megpróbálják elhúzni, de az azonnal elszakadt. Erős férfiakkal próbálták tartani a teherautót, de a kötél megint elengedett. Majd csörlőt szereztek, ami már megmozdította a szobrot, de az többször meghajolt a tömeg előtt, majd visszaállt, mintha föntről irányítanák” – mesélte Fáy Jenő.

Ekkor hozták el az acetilén palackokat a közeli gépipari technikumból. A szobrot a csizmájánál vágták el, így  már orra bukott. Innen egy teherautó a Baross térre húzta, a fejét leválasztották a testéről. A szobortestet aztán a Blaha Lujza térig vontatták. Ott feszítővasakkal tovább darabolták, amelyről jó néhány fotósorozat és filmhíradó is készült.

Az interjú részlete a Kossuth Rádió Facebook-oldalán is megtekinthető, a teljes adás újrahallgatható a Médiaklikken.

Ajánljuk még