Gyász

Czakó Gáborra emlékezik a közmédia

Martin Scorsese tiszteletbeli Arany Medve díjat kapott

Filmes életművéért tiszteletbeli Arany Medve díjjal tüntette ki kedden a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Marti Scorsese amerikai filmrendezőt.

Scorsese filmjei az elmúlt fél évszázadban védjeggyé váltak. Mindig is küzdött a függetlenségéért és művészi elképzelései megvalósításáért – mondta Wim Wenders filmrendező, aki a 81 éves rendezőt méltatta a díjátadó ceremónián.

Kapcsolódó tartalom

A gálán A tégla című thrillerét is levetítették, amelyért 2007-ben elnyerte a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat.

Scorsese a filmművészet jövőjéről optimistán nyilatkozott a fesztiválon. „Nem hiszem, hogy haldokolna. Átalakul” – mondta sajtótájékoztatóján. Scorsese arról is beszélt, hogy nem kell megijedni a technológia fejlődésétől. Hozzátette: „az egyéni hang megjelenhet akár a TikTokon, akár egy négyórás moziban, akár egy kétórás minisorozatban.

A rendező annak a véleményének is hangot adott, hogy a Berlinale és a hozzá hasonló fesztiválok nyújtanak lehetőséget az új filmesek felfedezésére.

Kapcsolódó tartalom

Scorsese szerint a filmek hatással lehetnek az emberek gondolkodására. „Előfordulhat, hogy egy filmre, amelyet az ember egyszer látott, egész életében emlékezni fog, és hatással lesz arra, ahogy az életről gondolkodik. De lehet, hogy amikor 30 évvel később ismét megnézi, a film megváltozott. Pedig valójában a film ugyanaz, az ember változott meg” – fogalmazott.

Scorsese filmes életművének kiemelkedő alkotásai között szerepel a Taxisofőr, a Dühöngő bika, a Viharsziget és a New York bandái is.

Megfojtott virágok című legutóbbi alkotása, amelyet David Grann azonos című könyve alapján az 1920-as években elkövetett oklahomai indiángyilkosságokról forgatott, 10 kategóriában kapott Oscar-jelölést.

Ajánljuk még