Aktuális

Lakástűzhöz siettek, lelőtt holttestekre bukkantak

Április 7-ig látható a Nemzeti Galéria századfordulós fővárost megidéző kiállítása

A századfordulós fővárost megidéző Budapest. Az első aranykor című tárlat április 7-ig meghosszabbítva látható a Magyar Nemzeti Galériában (MNG).

A fotókiállítás tavaly novemberben Budapest 150. születésnapja alkalmából nyílt meg. A több mint száz művet felvonultató, a Fortepan digitális fotóarchívummal együttműködésben rendezett tárlat a fővárosnak azt az időszakát jeleníti meg, amikor Budapest a 19. és 20. század fordulóján, a világ egyik legdinamikusabban fejlődő nagyvárosaként igazi virágkorát élte – tájékoztatta az MTI-t szerdán a galéria.

Mint felidézik,

a Fortepan a drezdai Deutsche Fotothek gyűjteményében a német Brück & Sohn képeslapkészítő cég budapesti városfotóinak Magyarországon eddig ismeretlen negatívjaira bukkant: a kiállítás ebből a fényképanyagból mutat be egy válogatást.

Először láthatja a közönség az 1903 és 1912 között készült budapesti városfényképeket, amelyek a századfordulós Budapest legvonzóbb helyszíneit ábrázolják, számtalan ikonikus épülettel: a képeslapfotókat Schoch Frigyes, a jómódú budapesti építési vállalkozó és hobbifotós felvételei egészítik ki, aki egyedi térhatású fényképeken örökítette meg a fiatal metropoliszt.

Schoch Frigyes sztereoképein privát nézőpontból bontakozik ki a világvárossá érő Budapest – áll a közleményben.

Kiemelt kép: Érdeklődő Az első aranykor – Sztereoképek és képeslapfotók a Fortepan és a Deutsche Fotothek gyűjteményéből című kiállítás sajtóbejárásán a Magyar Nemzeti Galériában 2023. november 13-án. (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

Ajánljuk még