Aktuális

Utakat, vízvezetékeket tett tönkre a hömpölygő láva Izlandon

Új művészeti múzeum épül Berlinben

Új, a 20. századi alkotásokkal foglalkozó művészeti múzeum alapkövét tették le ünnepélyes keretek között pénteken Berlinben.

A Berlin Modern néven emlegetett múzeum a német Nationalgalerie (Nemzeti Galéria) hetedik helyszíneként épül fel várhatóan 2027-re. Az új múzeumot a Neue Nationalgalerie (Új Nemzeti Galéria) szomszédságában építik fel.

Klaus Biesenbach, a Neue Nationalgalerie igazgatója, aki a leendő múzeumot is vezeti majd, elmondta, hogy hatalmas gyűjteményük elhelyezésére van szükség további helyszínekre. Hozzátette, hogy

a múzeum mintegy 5000 műalkotásából jelenleg csak 172 alkotást tudnak bemutatni a Neue Nationalgalerie termeiben.

Az új gyűjteménytár energiahatékonyságával kapcsolatban felmerült korábbi aggodalmakra válaszolva Claudia Roth német kulturális kormánybiztos elmondta, hogy a múzeum terveit átdolgozták, és reméli, hogy a „fenntarthatóság példaképe” lesz.

Az épület terveit és a változtatásokat is a svájci Herzog & de Meuron építésziroda készítette. Ez az iroda dolgozott korábban a hamburgi Elbphilharmonie koncertterem, a pekingi olimpiai stadion és a müncheni Allianz Aréna tervein is.

Az új múzeum létrehozásának teljes költségvetése mintegy 450 millió euróra (175 milliárd forintra) rúg.

Kai Wegner, Berlin polgármestere hangsúlyozta, hogy az új múzeum fontos, hiánypótló intézménye lesz a város kulturális életének, felépítését indokoltnak és feltétlenül szükségesnek nevezte.

Az 1968-ban átadott Neue Nationalgalerie öt évig tartó, átfogó felújítási munkálatai 2021-ben fejeződtek be.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még