Aktuális

Vlagyimir Putyin szerint az ukrajnai háború néhány héten belül lezárható lenne

5 érdekes zenészsztori A Dal fődíját biztosító világhírű stúdióból

| Szerző: hirado.hu
Minden eddiginél értékesebb A Dal 2024 fődíja. Az idei győztes dal előadója egy teljes lemezt rögzíthet profi szakemberekkel a berlini Hansa Studios-ban. Az ikonikus műteremben készítette albumát több prominens zenekar és zenész – köztük a Depeche Mode, a U2, David Bowie, Iggy Pop vagy Nick Cave –, és pályafutásukat merőben befolyásolta a hely egyedi hangzása és szellemisége.

A Hansa Studios hangstúdió és lemezkiadó egy 1913-ban épült, elhagyatott, de rendkívüli akusztikus tulajdonságokkal rendelkező épületben kapott helyet. A Kreuzbergben, Berlin nyüzsgő negyedében, a városfaltól mindössze 150 méterre található stúdió a zene iránti szenvedélyüket és tehetségüket kibontakoztatni kívánó zenészek Mekkája több generáció óta.

A mai napig Európa egyik elsőszámú zenei felvételhelyszínén rögzítheti lemezét A Dal 2024 győztes dalának előadója, aki nem akármilyen múltú falak közé érkezik.

  1. Egy hangstúdió akkor emelkedik a legendás zenei helyszínek közé, amikor egy A-listás előadó egy album abszolút slágerét rögzíti benne. A Hansa Studios sorsa akkor dőlt el, amikor 1976-ban David Bowie Berlinbe érkezett inspirációt keresve, és úgy döntött, hogy ott szerez és rögzít új dalokat. A hatszoros Grammy-díjas angol zenész Heroes című világslágere e falak között készült.

 

  1. A michigani születésű James Newell Osterberg, művésznevén Iggy Pop debütáló nagylemezét, a The Idiotot a Hansában vette fel. Annak érdekében, hogy minél robosztosubb hangzást érjen el a dobokkal, a dobfeleszerelést a stúdió közepére vitette az előadóművész – ez tette olyan emlékezetessé a Lust For Life című dal ütemét.

 

  1. Berlin mindig is az elektronikus zene központja volt. A szabadtéri rave partik és a számtalan éjszakai klub hangulata bevéste magát a város kultúrájába. Nem meglepő, hogy az olyan bandákat, mint a brit Depeche Mode, vonzotta a hely. A 80-as évek indusztriális hangzása jelentős áttörést hozott a popzenébe: a Hansa Studios-ban rögzített Construction Time Again című album kiváló példája annak, hogy a társadalmi változások hogyan csapódnak le a zenei trendekben.

 

  1. A U2 ír rockegyüttes a kilencvenes évek kezdetén Berlinbe repült, hogy ihletet merítsen Németország újraegyesítéséből. A Hansa Studios „feladata” volt megmenteni a zenekart, mivel az annyi kritikát kapott, hogy megkérdőjeleződött a státuszuk a rockzenei színtéren. A bandatagok közötti feszültség miatt a feloszlás is szóba került, de végül a stúdióban több dalt is felvettek, és elkészült az Achtung Baby című albumuk. A korongról a One című tétel világsláger lett, videójának egy részletét a Hansában rögzítették.

 

  1. Nick Cave ausztrál zenei ikon játszótérnek és laboratóriumnak tekintette a berlini Hansát, amelynek falai között a The Birthday Party feloszlása ​​nyomán alakult meg a számos világslágert jegyző Nick Cave & The Bad Seed formáció.

Ajánljuk még