Aktuális

Lemondott a palesztin kormány

Hallgassa vissza – Hazaszótár: Unió

| Szerző: hirado.hu
A szerző előadásában hallható a Kossuth Rádióban Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójának A valahol szabadsága – Rendhagyó hazaszótár című kötete alapján készülő jegyzetsorozata. Az Unió című fejezet a Vasárnapi újság február 4-i adásában hangzott el.

Nicolás Gómez Dávila kolumbiai – ennek ellenére, vagy éppen ezért – kritikusan nyugati gondolkodó írta a múlt században:  „Európába utazni olyan, mintha egy házba látogatnánk, hogy a szolgák megmutassák nekünk az üres termeket, amelyekben egykor fényes ünnepségek zajlottak”. 

Sokan Dávilának igazat adva úgy gondolják, hogy Európa: volt; mi úgy gondoljuk: lesz.

 

Itt meghallgathatja a jegyzetet!

De ehhez Európának meg kell tanulnia európaiként nézni elsősorban önmagára, aztán a világra is.

Ez nem, vagy nem csak politikai kérdés. És ezt azért is merem állítani, mert Dávila nem látta azt, amit az erdélyiek láthatnak, hogy például a Ceausescu által kiárusított szászok erődszerű házait nem látogatók csodálják, hanem beköltözők lakják le.  

Az egyik kedvenc filozófusom, Ludwig Wittgenstein szerint: „…ha minden lehetséges tudományos kérdést megválaszoltunk is, életproblémáinkat még csak nem is érintettük”. 

Európai életproblémák fölmutatása: ez a feladat.

A kérdéseink tehát életkérdések. Az Európai Unió jövőjéről szóló vita, tehát jelenében hozott döntéseink nem lehetnek csak teoretikusak, a mi bőrünkre megy a játék. Az életkérdésekre nem tudományos és nem filozófiai válaszokat kell adnunk, hanem olyanokat, amelyeknek leér a lába a földre.

Életválaszokat keresünk. Olyan életválaszokat, amelyek élhetőbb európai testtartást eredményeznek.

Mert Európa képes a megújulásra. A történelme során többnyire akkor volt sikeres az újratervezése, amikor ismét fölfedezte a szellemi-kulturális gyökereit. Ezért nekünk is számot kell vetnünk az örökségünkkel. 

Induljunk ki abból, hogy világ ma azért néz ki úgy, ahogy, mert mi, európaiak bátrak voltunk. Bátrak és kíváncsiak. Megváltoztattuk a világot. Ennek minden érdemével és árnyoldalával együtt. 

Felfedeztük és benépesítettük Amerikát. Felfedeztük és benépesítettük Ausztráliát. 

Kapcsolódó tartalom

Mindkét kontinensen az őslakosság látta kárát az európaiak térhódításának. Őshonos európaiakként tehát pontosan tudjuk, mi vár ránk, ha más, erősebb identitású, innovatívabb, bátrabb kultúra és civilizáció nyer teret az öreg kontinensen. 

Uralmunk alá hajtottuk Afrikát. Egy lengyel író már a múlt század második felében megjelölte azt a két szimbólumértékű tárgyat, amit Afrika nekünk köszönhet: a műanyag edények – és a sorozatgyilkolásra alkalmas fegyverek. 

Gyarmatosítottuk Indiát, és arra akartuk kényszeríteni az indiaiakat, hogy ne a saját életüket éljék. Ők a saját életüket választották, és győztek velünk szemben. 

Ázsiával kapcsolatban két lehetőséget is kipróbáltunk: amikor kereskedtünk a Távol-Kelettel, akkor általában jól jártunk, amikor háborúztunk, akkor mindig rosszul. Ugyanez vonatkozik a Közel-Keletre is.

Kapcsolódó tartalom

Nem olyan bonyolult a következtetés: kereskedj, ne háborúzz.

Micsoda erőfölösleg áramlott ki innen! Ez reménykeltő a jövőre nézvést. Ugyanakkor legyen figyelmeztetés az is: a terraformálást végső soron elbuktuk. A világ sokszínűsége ellenállt a nyugati homogenizációs hadjáratnak. A világrészek megőrizték saját karaktereiket.

Következésképpen nekünk a jövőben nem a világot kell európaira formálnunk, hanem Európának kell megőriznünk az európai karakterét.

Nehéz lesz. Mert jelenleg a brüsszeli elit miatt Európa úgy van, hogy nincs, pedig igény lenne rá.  

Kapcsolódó tartalom

Volt tehát egy Európa, ami mellett elköteleztük magunkat több mint ezeregyszáz esztendeje. Van egy Európai Unió, aminek Magyarország húsz éve tagja. Az Unió határai nem esnek egybe Európa határaival. A kettő sem időben, sem térben nem ugyanaz.  

Európa gondolatként világformáló erő, az Európai Unió beszűkült tudatállapot.  

Mindent összevetve megoldáshoz az vezethet, ha nem csak Unióban, hanem egész Európában gondolkodunk.

A kiemelt kép illusztráció (forrás: Shutterstock)

Ajánljuk még