Baleset

Két katonai helikopter ütközött gyakorlatozás közben, tízen meghaltak

Szent Kelet vesztett varázsa – új dokumentumfilm-sorozat a Dunán

| Szerző: hirado.hu
Fantasztikus utazásra hívja nézőit március 3-tól, vasárnaponként a Duna. Mongólia titokzatos és lenyűgöző tájait járhatják be a Szent Kelet vesztett varázsa című tizennégy részes dokumentumfilm-sorozattal. A mongol gasztronómia, kultúra és életmód a Góbi sivatagtól az Altaj-hegységen át, az ősi város Karakorumig elevenedik meg. Az epizódokkal rénszarvaspásztorokhoz, Ulánbátorba és Moron városának buddhista szentélyébe a főlámához is ellátogathatnak. A sorozat írója és rendezője Bayer Zsolt, producere Kálomista Márton, szakmai támogatója Obrusánszky Borbála Magyarország mongóliai nagykövete, akik a két nemzet közös ősi vérvonalát is kutatják.
Pető Zoltán, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap program-főigazgatója, Obrusánszky Borbála, Magyarország mongóliai nagykövete, a sorozat szakmai támogatója, Bayer Zsolt, a sorozat írója és rendezője és Kálomista Márton, a sorozat producere a Szent Kelet vesztett varázsa című új magyar dokumentumfilm-sorozatot bemutató sajtóeseményen 2024. február 2-án. A Mongólia különleges tájait bemutató tizennégy részes sorozat március 3-tól, minden vasárnap látható a Duna csatornán (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A sorozat stábja 40 napon keresztül forgatott Mongóliában, 8500 kilométeres utazása alatt a +35 fokos sivatagban és -15 fokos hegységekbe is ellátogatott. Minden eddiginél átfogóbb sorozat készült Mongóliáról. A nézők a főláma kolostorában kaphatnak betekintést a buddhizmus és a sámánizmus világába, ellátogathatnak a Nadaam fesztiválra és egy igazi vadkempingezést is végigkövethetnek, olyat, ahol tényleg nyoma sincs a civilizációnak. Lélegzetelállító drónfelvételeken láthatják az Altaj-hegység azon pontjait, ahova csak külön katonai engedéllyel léphetett be a stáb.

A Mongóliáról szóló sorozatot Bayer Zsolt, a sorozat írója és rendezője álmodta meg. Kálomista Márton a sorozat producereként végigkísérte a hónapokig tartó előkészítési fázist és az epizódok utómunkáját.

Pető Zoltán, az MTVA program-főigazgatója utalt rá, hogy kiemelt feladatuk a közmédiánál nemzeti identitásunk gazdagítása, ezért is tartja fontosnak a sorozatot. Úgy látja, minél jobban megismerjük a mongolokkal közös gyökereket, annál könnyebben tudunk választ adni a jövő kihívásaira – olvasható a Magyar Nemzetben.

A sorozat az ország és lakóinak bemutatása mellett feltárja a magyar és a mongol kultúra, történelem közös szálait is. Történészek és kutatók segítségével DNS-egyezéseket keresnek, ami alapján egészen Aba Sámuelig visszavezethető a közös vérvonal.

A sorozat zárásaként a közös múlt kérdéseire kapunk választ.

Szent Kelet vesztett varázsa – március 3-tól minden vasárnap 16:40-től a Dunán.

Ajánljuk még