Aktuális

Megpróbáltak a medve elől elmenekülni: tragédia lett a vége a túrának

A Bartók Rádió élőben közvetíti az Északi romantika maratont

| Szerző: hirado.hu
Idén is megrendezi a Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa a több mint 15 éves hagyománnyal rendelkező zenei maratonját február 4-én, ezúttal Északi romantika címmel. Az egész napos élő koncertfolyamot a Bartók Rádió közvetíti.

A Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar 2008 óta minden évben megrendezett zenei maratonjai a korábbi években legtöbbször egy-egy zeneszerző munkásságának legjavát mutatták be, egymást követő hangversenyek sorával, délelőttől egészen késő estig a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben és a Fesztivál Színházban. Bachtól Brahmson és Bartókon át Bernsteinig számos kiemelkedő komponista volt már e napok főszereplője, Beethoven például kétszer is.

Kapcsolódó tartalom

A 2024-es maraton tematikája azonban eltérő lesz: a népszerű klasszikus zenei maraton a skandináv mesterek előtt tiszteleg, és a csodálatos tájakban és természeti kincsekben gazdag Észak-Európába repíti közönséget, a zene segítségével. A késő romantikus északi zeneszerzők, a norvég Grieg, a dán Nielsen és a finn Sibelius szülőföldjük szépségeit, néphagyományaikat, ősi hiedelemvilágukat mutatják be szerzeményeik által, amelyek közül jó néhánnyal találkozhat az, aki ellátogat vasárnap a Müpába vagy a Bartók Rádióra kapcsol.

A sorozat művészeti vezetői Fischer Iván és Káel Csaba. A program 10:30-kor kezdődik és a nap során hazánk kiemelkedő zenekarai lépnek fel, többek közt a Danubia Zenekar, a Győri Filharmonikus Zenekar, a Budafoki Dohnányi Zenekar, a Pannon Filharmonikusok, a napot pedig a házigazda Budapesti Fesztiválzenekar koncertje zárja. A programban – amelynek részletes leírása a Müpa oldalán olvasható  –  lesznek koncertfilm vetítések, kamarakoncertek és sok egyéb érdekesség, így mindenképp érdemes a helyszínen vagy a Bartók Rádióban követni a nap eseményeit.

Kapcsolódó tartalom

Északi romantika koncertmaraton – február 4-én 10:30-tól 22:00-ig a Bartók Rádióban.

Ajánljuk még