Baleset

Frontálisan ütközött két autó, lezárták a főutat, mentőhelikopter érkezett a helyszínre

Ritkán hallható Mendelssohn-mű a Bartók Rádióban

| Szerző: hirado.hu
Mendelssohn Éliás című ritkán hallható oratóriuma hangzik el január 29-én, hétfőn a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében. A koncertet a Bartók Rádió 19:30-tól élőben közvetíti.

A koncerten Vashegyi György vezényletével hangzik el a mű, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának és Énekkarának közreműködésével. A bemutató jelentőségéről így beszélt a karmester a Bartók Rádió Új Zenei Újság című műsorában: „Az Éliás című oratóriumot négy-öt évvel ezelőtt vezényeltem utoljára, de mindig nagy élmény visszatérni hozzá. Mendelssohn, aki maga lutheránus keresztény volt, a szöveg összeállításakor szinte kizárólag a szentírásra támaszkodott. Ez a torokszorító, rendkívüli szépségű mű felér egy lelki gyakorlattal.” Szólistaként Szutrély Katalin (szoprán), Krajnyák Dalma (alt), Komáromi Márton (tenor) és Julian Orlishausen (bariton) is fellépnek a hangversenyen.

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának koncertje a Müpában, a Csak tiszta forrásból című gálaműsorban (MTVA Fotó: Zih Zsolt)

Felix Mendelssohn-Bartholdy oratóriumát 1846-ban mutatták be a Birminghami Fesztiválon. A kifejezetten drámai jellegű zenemű az ószövetségi próféta alakját és küzdelmes sorsát példázatszerűen mutatja be. Számos formai jegyében a nagy barokk oratóriumok hatásáról tanúskodik, zenéje azonban a romantika első nagy hullámának méltó képviselője.

A műnek sok újszerű vonása is akad, mint például a nyitányt megelőző bariton-recitativo.

Az Éliás napjainkban játszott formájának bemutatója 1847. április 16-án volt.  Az oratórium két nagy részből áll. Az első négy fontos esemény köré szerveződik: a próféta megjövendöli az országos szárazságot, meggyógyítja egy özvegyasszony haldokló fiát, megöleti Baal papjait, s végül könyörgésével megnyitja az ég csatornáit. A második Éliás megvádolásának, menekülésének és mennybemenetelének története. A szorosan a próféta személye köré rendezett cselekmény a megzenésítést is meghatározta: a művet az első ütemektől kezdve Éliás basszus szólama uralja, mellette csupán a (händeli mintára a tömeget megszemélyesítő) kórus jut jelentősebb feladathoz.

Mendelssohn Éliás oratóriuma január 29-én 19:30-tól a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem és a Bartók Rádióban.

Kiemelt kép: Fényárban úszik a Müpa

Ajánljuk még