Fontos

Kiderült, miért távozik Szoboszlaiék edzője

Szobrot kap Budapesten a hollywoodi magyar díva

| Szerző: hirado.hu
Szobrot készítettek Gábor Zsazsáról a magyar gyökerekkel rendelkező hollywoodi színésznő özvegyének kérésére. A Gábor Zsazsa Múzeumban tartott sajtótájékoztatón részt vettek a családtagok, a rajongók, valamint a múzeum megálmodói és megvalósítói is. A bronz alkotást februárban tekintheti meg a nagyközönség.

„Nem vagyok hercegnő, csak egy átlagos hölgy vagyok” – így nyilatkozott Gábor Zsazsa Frederic von Anhalt herceggel kötött házasságát követően. A Golden Globe-díjas magyar színésznő, szépségkirálynő bármerre járt, kamerák követték.

A huszadik század közepének egyik legsikeresebb hollywoodi filmcsillaga volt. Aktív évei alatt több mint húsz filmben játszott.

Ő az egyik magyar híresség, aki csillagot kapott a Hollywoodi Hírességek sétányán.

Az 1965. szeptember 12-én készült képen Gábor Zsazsa magyar származású amerikai színésznő fotózáson vesz részt önálló műsorának debütálása előtt a Las Vegas-i Riviera Hotelben. Az egykori hollywoodi filmcsillag 2016. december 18-án, 99 éves korában hunyt el Los Angeles-i otthonában. (Fotó: MTI/EPA/Las Vegas News Bureau)

Eredeti ruhák, újságok, fényképek és régi levelek. Ilyen és ehhez hasonló tárgyakkal van tele a Gábor Zsazsa Múzeum az ORIGO stúdióban. Többen is kíváncsiak voltak a kiállításra.

„Gábor Zsazsáról tudni kell a magyar embereknek, föl kell emelnünk az ő művészetét, meg kell ismertetni a magyar emberekkel, hogy ki volt az a hollywoodi hatalmas filmcsillag, aki az 50-es 60-as években valóban tündökölt” – magyarázta Szikora Róbert előadóművész, zeneszerző.

Kapcsolódó tartalom

Az intézmény fontosnak tartja a külföldön híressé vált magyar gyökerekkel rendelkező személyek emlékének ápolását. A cég üzletvezetője és Zsazsa özvegye közösen álmodta meg ezt a múzeumot.

„Megírtam neki, ha megkapjuk az eredeti ruháit, személyes tárgyai közül a fotókat, feljegyzéseket, akkor mi nagyon szívesen megcsináljuk a múzeumot. Kaptam tőle egy listát, hogy miket ajánlana fel. Leegyeztettük, légi teherszállítással ideküldte, miközben mi elkezdtük építeni és kialakítani a múzeumot” – idézte fel Horváthné dr. Fekszi Márta az ORIGO Studios Budapest ügyvezetője.

Régi, eddig még nem látott családi fotók is előkerültek,

amelyeken a Gábor-lányok és édesanyjuk látható. Ezek a fényképek eddig családi tulajdonban voltak.

Frederic von Anhalt herceg, feleségének emléket állítva úgy döntött, szeretne egy szobrot is készíttetni róla.

Az 1965. szeptember 12-i képen Gábor Zsazsa magyar származású amerikai színésznő fotózáson vesz részt önálló műsorának debütálása előtt a Las Vegas-i Riviera Hotel luxusszállodában, a műsor helyszínén. Az egykori hollywoodi filmcsillag 2016. december 18-án, 99 éves korában elhunyt Los Angeles-i otthonában. Fotó: MTI/EPA/Las Vegas News Bureau

„Egy nagy álom vált valóra ezzel, hogy Gábor Zsazsának Magyarországon szobra lesz. A Gábor család nevében elmondhatom, hogy nagyon örülünk ennek a kezdeményezésnek, amit Zsazsa utolsó férje, özvegye Frederic von Anhalt indított. Régóta szerettünk volna méltó emléket állítani rokonomnak, ami utcatáblával, utca névvel, emlékplakettel is létrejöhetett volna, de a szobor, az mindennél nagyszerűbb” – hangsúlyozta Gábor Márton Gábor Zsazsa hozzátartozója.

Az embernagyságú, élethű bronz szobrot a második kerületben fogják majd elhelyezni,

hiszen Gábor Zsazsa családjának itt volt ékszerüzlete, a művésznő számára ez egy nagyon kedves környék volt.

„Rengeteg elképzelés volt, ezerféle instrukció. Ezeket mind megvitattuk a herceggel, majd közös kompromisszummal, illetve inkább közös vággyal és akarattal letisztult, egyszerű formában ábrázolt Gábor Zsazsát mintáztam meg” – magyarázta Babusa János szobrász.

Özvegye úgy fogalmazott, hogy

méltó módon szeretné hátrahagyni az utókor számára felesége emlékét.

„Nem én akarok boldog lenni, azt akarom, hogy Zsazsa legyen boldog. Ez az ő élete volt, azt akarom, hogy ez folytatódjon és ne múlt időben beszéljünk róla, hanem úgy, mintha itt lenne, mert a szobra letekint ránk, így újra életre kel. Szeretném, ha Zsazsa és a budapestiek is boldogak lennének, csakúgy, mint mindenki. Én vagyok az utolsó a sorban. Ha elvégeztük a munkát és mindenki örül, az engem is boldoggá tesz majd, de én leszek az utolsó” – hangsúlyozta Frederic von Anhalt herceg Gábor Zsazsa özvegye.

A szobrot február tizedikén leplezik le a nagyközönség előtt.

Kiemelt kép forrása: Az 1965. szeptember 12-i képen Gábor Zsazsa magyar származású amerikai színésznő fotózáson vesz részt önálló műsorának debütálása előtt a Las Vegas-i Riviera Hotel luxusszállodában, a műsor helyszínén. Az egykori hollywoodi filmcsillag 2016. december 18-án, 99 éves korában elhunyt Los Angeles-i otthonában. Fotó: MTI/EPA/Las Vegas News Bureau

 

Ajánljuk még