Aktuális

Orbán Viktor meghívta Magyarországra a svéd miniszterelnököt

„Krízisben mindig az dönti el, hogy egy nép megmarad vagy nem, hogy ragaszkodik-e a kultúrájához”

Ma van a magyar kultúra napja. Kölcsey Ferenc ugyanis 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnusz megírását Szatmárcsekén. Ebből az alkalomból – határon innen és túl – számos helyszínen várták kulturális programokkal az ünneplőket. Győrben több száz diák szavalta el egyszerre a Himnuszt, míg a debreceni Déri múzeum két új értékes relikviával gazdagodott.

Több száz diák szavalta egyszerre a Himnuszt reggel a győri Szent Imre-templomban. A Kölcsey Ferenc Általános iskolában már hagyomány, hogy nemzeti imádságunk elszavalásával kezdik a magyar kultúra napját.

Kapcsolódó tartalom

Kölcsey Ferenc tolltartóját és írószekreterét mutatták be a debreceni Déri Múzeumban. A Himnusz költője diákéveit töltötte Debrecenben, ezért a városban gondosan őrzik Kölcsey emlékét. A felbecsülhetetlen értékű tárgyakat keddtől nézhetik meg a látogatók.

Leválthatatlan a Himnusz, miért? Mert a nemzeti kultúránk és a nemzeti identitásunk alapja

A kézirat szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnusz megírását. Ennek emlékét ünnepeljük a magyar kultúra napján. Takaró Mihály irodalomtörténész az M1-en azt mondta: krízisben mindig az dönti el, hogy egy nép megmarad vagy nem, hogy ragaszkodik-e a kultúrájához.

Kapcsolódó tartalom

„Leválthatatlan a Himnusz, miért? Mert a nemzeti kultúránk és a nemzeti identitásunk alapja. Ameddig az identitásunkat őrizzük – és ennek az alapja, amit az előbb mondtam: a kultúra – addig Magyarországgal akármi történhet, egy biztos: a magyarság megmarad. A Himnusz ennek a kifejeződése” – mondta Takaró Mihály József Attila-díjas irodalomtörténész.

A fővárosban is megünnepelték a Himnusz születésének évfordulóját

A magyar kultúra egyik legnagyobb intézményében az Operaházban az Opera jubilált örökös tagjait díjazták, valamint bemutatták az idén 140. születésnapját ünneplő színház eseményeit és a felújított Királyi lépcsőt.

Csák János kulturális és innovációs miniszter az M5 Ez itt a kérdés című műsorában arról beszélt, hogy a kultúra nem csak műalkotások vagy zenei alkotások összessége, hanem az az egész észjárásunkat és életmódunkat jelenti.

A Himnusz születésének évfordulója alkalmából a közmédia egész nap filmekkel és tematikus műsorokkal ünnepel.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: A Felsőszeli férfikar előadása a magyar kultúra napja alkalmából rendezett ünnepségen Galántán (fotó: MTI/Bodnár Boglárka).

Ajánljuk még