Fontos

Magyarországra érkezett Robert Fico szlovák miniszterelnök

Kevés emléket őriz gyerekkorából Korda György

Csodálva figyeli a közönség és a zenei szakma Korda György négy generáción átívelő életművét. Sikerének titka mellett ezúttal gyerekkoráról és pályaválasztásáról is beszélt a Dankó Rádió vasárnapi műsorában. A csatorna legutóbbi tematikus hétvégéjén a 85 éves előadóművészt köszöntötte születésnapja alkalmából.

Exkluzív interjút adott Korda György a Dankó Extra című műsor legutóbbi adásában. Budai Beatrix szerkesztő-műsorvezető  nemcsak a 66 éves előadói múltjának legfontosabb állomásairól kérdezte az Artisjus- és Fonogram-díjas énekest, szerette volna megtudni, milyen emlékeket őriz gyermekkorából. Korda György ugyanis csak ritkán beszél arról, milyen körülmények között nőtt fel.

„Kétéves voltam, amikor igazán beindult a második világháború. A szüleim féltettek, nem jártunk el sehova, nem szereztem élményeket, nem voltak kedvenc játékaim. A felszabadulás utáni időszakról, olyan hatéves koromból vannak az első emlékeim, akkor már játszottam, például fociztam a többi gyerekkel” – mondta gyerekkoráról Korda György. Hozzátette, általános iskolában jól tanult, annak ellenére, hogy sosem volt szorgalmas diák. Később vegyipari technikumba járt, ám a vegyészethez saját bevallása szerint épp annyira nem ért, mint a csirketenyésztéshez.

„A Nagymező utcában volt a Tinódi mozi, ahol a Trubadúr című operafilmet játszották. Gyerek voltam, amikor először láttam, de vagy harmincszor megnéztem. A mai napig ez az egyik legnépszerűbb Giuseppe Verdi opera, tele slágerekkel. Talán, ez indított el bennem valamit, mert a pályám fő motívuma a slágeréneklés lett” – folytatta az előadóművész. Elmesélte, szülei eleinte nem örültek pályaválasztásának, de az idő végül igazolta, hogy jól döntött. Elsőként a Dorogi Szénbányászati Tröszt szilveszteri ünnepségén énekelt fizetős közönség előtt. Megpróbálta a Színművészeti Főiskolát is, de nem vették fel: Várkonyi Zoltán tanácsára folytatta tovább az éneklést, mert meglátta benne a tehetséget.

Korda György az évtizedek alatt fényes karriert épített, számtalan koncerten, tévéműsorban, hazai és nemzetközi fesztiválon aratott sikert slágerlistás dalaival. Máig országszerte fellépni hívják a legnagyobb könnyűzenei eseményekre feleségével, Balázs Klárival. Szívügyük a magyar zene, amit a Duna zenés showműsora, a Csináljuk a fesztivált! zsűritagjaiként is képviselni tudnak. A teljes beszélgetés újrahallgatható a Dankó Rádió Médiaklikk-oldalán.

Csináljuk a fesztivált! – szombaton 19:35-kor a Dunán.

Kiemelt kép forrása: MTVA, MTVA/Csöndör Kinga

Ajánljuk még