Aktuális

Amikor a monori rendőrök meglátták a 16 hónapos csöppséget, az intézkedés egészen más fordulatot vett

Két héttel tovább látható a Renoir-kiállítás a Szépművészeti Múzeumban

Az eredetileg tervezetthez képest két héttel később, január 21-én zár a Szépművészeti Múzeum Renoir kiállítása, a nagyszabású tárlaton a francia mester csaknem 70 alkotásával találkozhat a közönség – tájékoztatta a múzeum az MTI-t csütörtökön.

A „Renoir. A festő és modelljei” című tárlat a nagy érdeklődésre való tekintettel hétfőn is látogatható és hétvégén egy órával korábban, már 9 órakor megnyitja kapuit az érdeklődők előtt – tájékoztatta az múzeum az MTI-t csütörtökön.

A közlemény felidézi, hogy

a kiállítás eredetileg január 7-én zárt volna, de a múzeumnak sikerült megállapodnia a tárlat meghosszabbításáról a külföldi kölcsönző intézményekkel.

A Renoir emberábrázolásait középpontba állító tárlat a párizsi Musée d’Orsay-vel és a Musée de l’Orangerie-vel együttműködésben valósult meg, de a kiállításra több mint húsz külföldi közgyűjteményből kölcsönzött műtárgyakat a Szépművészeti Múzeum.

A tárlaton olyan fő műveket láthat a közönség, mint például A hinta, a Vidéki tánc vagy a Claude Renoir bohócjelmezben című alkotások.

A festőnek szentelt első magyarországi bemutató – amelyen a Szépművészetiben őrzött csaknem harminc Renoir-alkotás is kiemelt szerepet kap – kronológiai és tematikus elrendezésben ismerteti a művész fejlődését.

A tárlaton most első alkalommal állították ki együtt Renoir Fekvő női akt (Gabrielle) című alkotásának mindhárom, 1903 és 1907 között készült változatát, melyek közül az elsőként megfestett remekmű 2019-ben, egy gyűjteménytörténeti jelentőségű vásárlás révén került a Szépművészeti Múzeumba – tartalmazza a közlemény.

Kiemelt képünk: A Szépművészeti Múzeum 2023. szeptember 21-én, ahol első alkalommal nyílik Magyarországon Pierre-Auguste Renoir francia impresszionista mester életművét bemutató, átfogó kiállítás Renoir – A festő és modelljei címmel. (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

Ajánljuk még