Aktuális

Hallgassa vissza Orbán Viktor miniszterelnök interjúját

A közönség szeretete élteti a 85. születésnapját ünneplő Korda Györgyöt

A legismertebb magyar táncdalénekes, közkedvelt előadóművész ma ünnepli 85. születésnapját.
Korda György táncdalénekes a Táncdalfesztivál harmadik elődöntőjében a Madách Színházban 1968-ban. (Fotó: Nemzeti Fotótár)

Nyolcvanöt évvel ezelőtt Klein György néven született Budapesten, 1939. január 4-én. A második világháború végén, a vészkorszak alatt apja és két nagynénje is megjárta a koncentrációs tábort, ő édesanyjával egy Pozsonyi úti védett házban élte túl az üldöztetést.

Vegyipari technikumot végzett, az érettségi után – édesapja javaslatára már Korda Györgyként – a Színház- és Filmművészeti Főiskolán próbálkozott,

de a harmadik rostán kiesett.

Kapcsolódó tartalom

Ezután a Budafoki úti Kábel- és Sodronykötélgyárban dolgozott, szülei pedig felismerve, hogy fiuknak az énekéssel kellene foglalkoznia, beíratták a korszak egyik legismertebb énektanárához, Vécsey Ernőhöz. Először 1958-ban lépett színpadra, ezt követően gyorsan ívelt felfelé a pályája.

Rendszeresen szerepelt többek közt a budapesti Moulin Rouge-ban és a Budagyöngye nevű előkelő szórakozóhelyen Orlay Jenő „Chappy” zenekarával.

Első országos sikerét 1960-ban Nádas Gábor–Fülöp Kálmán Szeretni kell, ennyi az egész című dalával aratta, a hatvanas évek második felében már ő volt az ország egyik legnépszerűbb táncdalénekese. A beatzene térhódítása műfaját ugyan háttérbe szorította, de Korda György pályafutása nem tört meg.

Korda György táncdalénekes portréja 1968-ban (Fotó: Nemzeti Fotótár)

Népszerűsége megtartásában, sőt növelésében sokat jelentett, hogy 1967-től rendszeres fellépője volt a televízió Táncdalfesztiváljának, a Magyar Rádió által rendezett Tessék választani! és Made in Hungary versenyeknek. Ezeken olyan dalokat énekelt el, mint a Visszatérek én, Bocsánat, hogyha kérdem, Ma éjjel, Aki melletted él, Emlékezni rád, s több alkalommal nyert előadói és közönségdíjat.

A Korda György tiszta, szép hangján előadott érzelmes, nagy ívű, hagyományos slágerek sokakat magukkal ragadtak. Bizonyság erre, hogy az 1970 óta megjelent

több mint húsz albuma mind aranylemez lett, eladott lemezeinek száma 1990-re elérte a kétmilliót, amiért abban az évben átvehette a gyémántlemezt, 2004-ben pedig a négymillió eladott hanghordozó után járó platinalemezt is.

A nyolcvanas évek eleje óta feleségével, Balázs Klárival lép fel, első közös lemezük, a Forró éjszakák 1986-ban jelent meg.

Korda György táncdalénekes az 1968-as Táncdalfesztivál harmadik elődöntőjében, a Madách Színházban. Ébredés és Égig érnek a fák című dalaival közönségdíjat nyert a döntőben (Fotó: Nemzeti Fotótár)

Nevéhez olyan ikonikus slágerek fűződnek, mint a Lady Carneval (Karel Gott számának magyar változata), a Reptér, a Fehér galamb, a Gyöngéden ölelj át, a Lady N, a Mamma Mia, a Time to Say Goodbye – Andrea Bocelli és Sarah Brightman duettjét Balázs Klárival adta elő. A magyar emigráció körében is rendkívül népszerű, több tucatszor hívták vissza Amerikába, Kanadába és Ausztráliába.

A Reptér a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér nem hivatalos himnusza lett, 2021-ben Ferihegyen forgatták a negyvenéves sláger új videóklipjét.

Filmekben is feltűnt: 2004-ben nagy sikert aratott Herendi Gábor Magyar vándor című mozijában, 2010-ben pókerjátékost alakított Sas Tamás Szinglik éjszakája című filmjében, 2017-ben pedig a Csupó Gábor rendezte Pappa piában bukkant fel Balázs Klárival együtt.

Többször is fellépett a Kamara Varieté színpadán, többek közt a Pesti lemezek, a Kenni vagy nem kenni, az Amikor Pest mesélni kezd című előadásokban.

Balázs Klári és Korda György énekel a Fővárosi Operettszínházban 1988-ban (Fotó: Nemzeti Fotótár)

Kártyaszenvedélye legendás.

Ötéves volt, amikor nagyapja megtanította ultizni, a hatvanas években művésztársaival römizett és ultizott a Fészek Művészklubban.

Itt ismerte meg a világbajnok kardvívó Meszéna Miklóst, aki megtanította pókerezni, s a játék szenvedélye, élete része lett. Ő a póker egyik legismertebb magyarországi arca.

A legendássá vált, szenvedélyes és szórakoztató közvetítésekkel sok emberrel ismertette és szerettette meg a pókert, sokan az ő hatására kezdtek játszani, 2006-ban a Sportcsillagok Gálaestjén különdíjat kapott mint a póker televíziós szakkommentátora.

Balázs Klári és Korda György énekel egy gálakoncerten a Papp László Sportarénában 2005-ben (Fotó: MTI/ Soós Lajos)

Korda György több rangos díj tulajdonosa: 2002-ben Záray Márta–Vámosi János-díjat, 2004-ben a Magyar Kultúra Lovagja címet kapott. 2005-ben nagy népszerűségnek örvendő művészi pályafutása elismeréseként a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét vehette át.

Kapcsolódó tartalom

2007-ben Artisjus zenei életműdíjas lett, ugyanebben az évben Balázs Klárival együtt az ő kézlenyomata is felkerült a Magyar Rock Csillagok falára. 2017-ben Szenes Iván-életműdíjjal, 2018-ban Emberi Hang életműdíjjal jutalmazták feleségével együtt.

Balázs Klári és Korda György 1993-ban (Fotó: MTI)

Tavaly Balázs Klárival közösen megkapták a Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége Fonogram Életműdíját, s Budapest II. kerületének díszpolgárai lettek.

Az örökifjú énekes rendre telt házak előtt lép fel, május 11-én Fiatalság & Bolondság születésnapi koncertshow címmel nagyszabású koncertet ad Balázs Klári társaságában a Budapest Arénában.

Balázs Klári és Korda György táncdalénekesek portréja 2000-ben (Fotó: MTI/Kertész Gábor)

Ajánljuk még