Fontos

Halottnak nyilvánították az egyik magyar állampolgárságú izraeli túszt

Lelki feltöltődést adott a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának újévi koncertje

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és a Zeneakadémia közösen adott újévi koncertet. Ezúttal Káli Gábor karmester vezényelt, aki olyan darabokat válogatott össze, amelyek megmutatták a komolyzene sokszínűségét.

Dvorák: Karneváli nyitányával kezdődött a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és a Zeneakadémia közös újévi nyitánya január elsején. A 2020 óta minden évben megrendezett koncert szólistái a Liszt Ferenc Zeneművészeti egyetem tehetséges diákjai közül kerülnek ki.

„Nagyon megtisztelő és nagyon inspiráló, hogy részt vehetek az újévi koncerten. Nem mindennapi, hogy felléphetek a zeneakadémia nagyszínpadán” – mondta Kóbor Éva, az egyik fiatal tehetség.

Minden évben világhírű karmesterek vezényelnek, Vásáry Tamás, Kovács János, Medveczky Ádám és Oliver von Dohnányi után 2024-ben a fiatalabb nemzedéket képviselő Káli Gábor karmester dirigált.

Kapcsolódó tartalom

A Münchenben élő karmester számos nemzetközi karmesterverseny győztese, rangos külföldi zenekarok és operaházak rendszeres vendégművésze. Káli Gábor olyan művekből válogatott, mint Kodály Magyar Rondója, Hacsaturján Álarcosbálja, vagy Erkel: Hunyadi László palotása.

A karmester szerint a koncert jó alkalom a lelki feltöltődésre.

„Minden ünnepünknek megvan a maga jellegzetessége és azt hiszem, egy kicsit elengedjük magunkat mi is a színpadon, örömteli zenét játszunk. Nézzük meg azt, hogy a komolyzenének vannak olyan vetületei, ahol a cirkuszzenével találkozik, ahol egy melankolikus nótával találkozik. Úgyhogy mindent megpróbáltunk beletenni a műsorba” – mondta Káli Gábor.

Az újévi nyitányt élőben közvetítette a Bartók Rádió és műsorára tűzte a Duna is.

A kiemelt képen: A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának újévi hangversenye Káli Gábor vezényletével a Zeneakadémián 2024. január 1-jén. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

Ajánljuk még